ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΑΚΕΛΑΡΙΤΙΣΣΑ

  

Η ΜΟΝΗ ΑΜΠΕΛΑΚΙΟΥ

 

Παναγία η Μακελαρίτισσα

Κάπου μισή ώρα μετά τη Μεγαλόπολη είναι το Λεοντάρι, ακολουθώντας το δρομολόγιο Λεοντάρι – Φαλαισία – Πετρίνα – Σπανέικα και πεζοπορώντας, περί το μισάωρο, φθάνουμε στο Μοναστήρι, το οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε, ερχόμενοι από Σπάρτη, μισή ώρα μετά το χωριό Λογκανίκο. Η Μονή Αμπελακίου βρίσκεται σε μια χαράδρα νοτιοανατολικά του Ταΰγετου. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μοναστήρι, που οι Μοναχές κατάφεραν να το μεταβάλουν σε έναν «επίγειο παράδεισο».

 

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΛΑΡΙΤΙΣΣΑΣ


Στο μέσο της χαράδρας είναι μια σπηλιά στα δεξιά και στα αριστερά της, τρυπούν τον ουρανό οι κορυφές ενός βράχου. Στη μία υψώνεται ένας Σταυρός και στην άλλη, ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως. Στο εσωτερικό της σπηλιάς βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, που ονομάζεται «Παναγία η Μακελαρίτισσα» και θεωρείται μία από τις εβδομήντα εικόνες του απόστολου και ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται, ότι ένας Μοναχός -πιθανόν αγιορείτης- μετά την καταστροφή της Μονής του από τους Τούρκους, πήρε τη συγκεκριμένη εικόνα και καταδιωκόμενος βρήκε καταφύγιο στη σπηλιά. Αργότερα, βρέθηκαν εκεί τα οστά του Ασκητή και σήμερα φυλάσσονται πίσω από την Αγία Τράπεζα του Ναού της Αναλήψεως. Γύρω από τη σπηλιά απλώνεται ένα μικρό αμπέλι εξ’ ου και οι περίοικοι, γνωρίζουν την περιοχή με το όνομα «Αμπελάκι» έτσι πήρε και το όνομα της η Μονή.
Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και κάθε χρόνο πλήθος πιστών καταφθάνει για να προσκυνήσει την εικόνα της «Παναγίας της Μακελαρίτισσας» που θεωρείται θαυματουργή. Η θεραπεία παραλυσίας, εγκεφαλικών πόνων, επιληψίας, στειρότητας και πολλά άλλα συγκαταλέγονται στα θαύματα της! Στο κέντρο δεσπόζει ο Ναός της Αναλήψεως. Έξω από το Ναό φυλάσσονται τα οστά της Κτητόρισσας μοναχής.