ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΗΘΛΕΕΜΙΤΙΣΣΑ

  

Παναγία η Βηθλεεμίτισσα- Το ιστορικό της εικόνας

 

Παναγία η Βηθλεεμίτισσα

Εντός της μεγαλοπρεπούς Βασιλικής της του Χριστού Γεννήσεως στη Βηθλεέμ ξεχωρίζει η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης Βηθλεεμίτισσας. Η ιερή εικόνα της Παναγίας Βηθλεεμίτισσας είναι η εφέστιος εικόνα της Βασιλικής της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ και βρίσκεται τοποθετημένη σε περίοπτο προσκυνητάριο, στη δεξιά πλευρά της νοτίου εισόδου του αγίου Σπηλαίου της Γεννήσεως.

 

Σαφή ιστορικά στοιχεία για την προέλευση της εικόνας δεν υπάρχουν. Εικάζεται ότι αυτή προέρχεται από τη Ρωσία και ειδικότερα η ευσεβής παράδοση τη συνδέει με την Αυτοκράτειρα των Ρώσων Αικατερίνη, η οποία επισκεπτόμενη την Αγία Γη και τη Βηθλεέμ, μετά από θαύμα που της επιτέλεσε η Παναγία, χάρισε τα τσαρικά ενδύματα της για να ντυθεί με αυτά η «Δέσποινα του Κόσμου». Σύμφωνα με την παράδοση επίσης παραχώρησε τα κοσμήματά της για να τοποθετηθούν στην ιερή εικόνα, επιτάσσοντας από τότε οι τσαρίνες να μη φορούν πλέον ρουμπίνια (διαμάντια κατ' άλλους), αλλά αυτό να είναι αποκλειστικό προνόμιο της «Βασίλισσας των αγγέλων».

 

Η άπειρη στοργή, που ξεχειλίζει από τα μάτια της εικόνας της Παναγίας, και το γαλήνιο βλέμμα της, γλυκαίνουν και ευφραίνουν τις καρδιές των πιστών. Αντίστοιχα ο ρουχισμός της εικόνας της Θεοτόκου, που είναι καλυμμένος με πολυτελή υφάσματα και πολύτιμα πετράδια, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.

Αναμφίβολα, η Παναγία Βηθλεεμίτισσα κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των Ορθοδόξων. Η Θεοτόκος, η κυρία των Αγίων Τόπων, είναι η φιλόστοργη μητέρα, η οποία υπάκουσε στην εντολή του Θεού και έφερε στον κόσμο το Σωτήρα και Λυτρωτή Κύριό μας και ταυτόχρονα είναι η μητέρα όλων μας και πρέσβειρα προς τον Υιό της σε κάθε προσφυγή μας. Είναι ο φύλακας άγγελός μας. Στις δύσκολες στιγμές μας, αυθόρμητα, στρεφόμαστε προς το πρόσωπο, την εικόνα και τη Χάρη της, επικαλούμενοι πάντα εκείνη ως «θερμή προστάτη και βοηθό μας».

 

 

 ΘΑΥΜΑΤΑ

 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑΜΑΤΑ

 

Κάνοντας αναφορά στην εμφάνιση της Παναγίας ο π. Ραφαήλ επισημαίνει ότι «είναι πάμπολλα τα θαύματα που έχει επιτελέσει κι αυτό αποδεικνύεται από τα χιλιάδες τάματα που υπάρχουν στην εικόνα». Ο ίδιος μοιράζεται προσωπικές εμπειρίες από την εποχή που διακονούσε στη Βηθλεέμ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τη Μ. Δευτέρα του 2012, αμέσως μετά την ακολουθία του Νυμφίου, επισκέφτηκε τον ναό ένας μουσουλμάνος, ο οποίος, αφού έδωσε όλα τα στοιχεία του στους ιερείς, τους εκμυστηρεύτηκε πως το προηγούμενο βράδυ μεταξύ ύπνου και ξύπνιου εμφανίστηκε μπροστά του η «Μαρία», όπως ο ίδιος είπε, και τον κάλεσε να μεταβεί στην εκκλησία, όπου γέννησε τον Υιό Της. Μάλιστα, του περιέγραψε ακριβώς τον χώρο λέγοντάς του «θα μπεις από την χαμηλή πόρτα, θα περάσεις δεξιά, θα διασχίσεις τις κολώνες και θα με βρεις στο βάθος πίσω από ένα τζάμι». Είναι το σημείο, όπου ακριβώς φυλάσσεται η εικόνα. Και συνέχισε τονίζοντάς του: «Θα μου ανάψεις δυο κεριά. Ο γιος μου αναστήθηκε και θα έρθει πάλι στην γη και θα πάρει κοντά του όποιους πιστεύουν σε εκείνον. Εγώ είμαι κάθε μέρα μέσα στο Ναό και ποτέ αυτός ο Ναός δεν θα πάθει τίποτε». Έπειτα από ένα χρόνο και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2013, ο ίδιος μουσουλμάνος επισκέφθηκε ξανά τον ναό και με δάκρυα στα μάτια είπε στον π. Ραφαήλ και τούς άλλους πού βρίσκονταν εκεί, ότι κατά την είσοδο του στο ναό του εμφανίσθηκε ζωντανή η «Μαρία» και του μιλούσε. Και όταν έφτασαν μπροστά στην εικόνα της Βηθλεεμίτισσας τον άφησε και Εκείνη μπήκε μέσα στην εικόνα.

Ο Έξαρχος μεταφέρει ένα ακόμη προσωπικό βίωμα, το οποίο συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους. Πριν από λίγα χρόνια, ένας από τους μουσουλμάνους αστυνομικούς που ήταν σε υπηρεσία στο ναό, του ζήτησε να προσευχηθεί για το παιδί του, το οποίο νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Τότε ο π. Ραφαήλ τον παρότρυνε να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας και να προσευχηθεί σε αυτήν ο ίδιος, ώστε να μεσιτεύσει και να γίνει καλά το παιδί του. Ο αστυνομικός, αν και με την επίσημη στολή του, δεν δίστασε να κάνει ό,τι του είπε ο ιερέας. Την επόμενη μέρα φανερά συγκινημένος, έτρεξε να πει στον π. Ραφαήλ, ότι το παιδί του, ως εκ θαύματος, έγινε καλά και θα έπαιρνε εξιτήριο.

 

 

 ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ

 

Απολυτίκιο στην Υπεραγία Θεοτόκο Βηθλεεμίτισσα


Πάντα επευλόγει τους πιστώς σπεύδοντας μορφήν προσκυνήσαι, Μήτερ Θεού, την σεπτήν, πέλουσαν ιάσεων, Βηθλεεμίτισσα, ποταμόν πολυχεύμονα και σκέπε απαύστως τους λαμπρώς δοξάζοντας Υιόν σου πάνσεπτον, τον μη χωρισθέντα πατρώων κόλπων και λαβόντα αφράστως εκ των σων αιμάτων σάρκα βρότειον.

 

 

 

Παναγία η Βηθλεεμίτισσα