ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΒΕΡΖΕΛΛΙ

 

Ο ΒΕΡΖΕΛΛΙ (ΒΑΡΖΙΛΛΑΪ) Ο ΓΑΛΑΑΔΙΤΗΣ

 

Ο Βερζελλί (Βαρζιλλαΐ) καταγόταν από την Ρωγελλίμ της Γαλαάδ (Β' Βασιλειών 9,4. 17,27. 19,31. Γ' Βασιλειών 2,7). Ο Βερζελλί ήταν πολύ πλούσιος και ήταν 80 ετών, όταν ο Δαβίδ, κατά την εξέγερση του Αβεσσαλώμ, εγκατέλειψε την Ιερουσαλήμ και πήγε στη Μαναΐμ (Μαχαναΐμ) (Β' Βασιλειών 19,32. 19,35). Ακόμη ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που βοήθησαν και συντηρούσαν τον Δαβίδ, όταν αυτός διέμενε στη Μαναΐμ (Β' Βασιλειών 17,27. Γ' Βασιλειών 2,7). Γιος του Βερζελλί ήταν ο Χαμαάμ (Χιμάμ), ο οποίος ακολούθησε το Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ (Β' Βασιλειών 19,39-40).

 

 

Όταν ο Δαβίδ έφτασε στη Μαναΐμ (Μαχαναΐμ), μετά την εξέγερση του Αβεσσαλώμ, ο Ουεσβί από τη Ραββάθ, γιος του Ναάς, πρώην βασιλιά των Αμμωνιτών, ο Μαχίρ, γιος του Αμιήλ, από την Λωδαβάρ και ο Βερζελλί, από την Ρωγελλίμ της Γαλαάδ, έφεραν στο Δαβίδ κρεβάτια, τάπητες, λέβητες, οικιακά σκεύη, σιτάρι, κριθάρι, αλεύρι, κουκιά, φακές, μέλι, βούτυρο, πρόβατα και αγελαδινό τυρί για να φάνε ο Δαβίδ και ο στρατός που τον ακολουθούσε, επειδή ήταν όλοι τους πεινασμένοι, διψασμένοι κι εξαντλημένοι από την πορεία τους στην έρημο (Β' Βασιλειών 17,24-29).

 

Ο Βαρζελλί ο Γαλααδίτης, κατέβηκε από την Ρωγελλίμ και πέρασε μαζί με το Δαβίδ τον Ιορδάνη, για να τον αποχαιρετήσει εκεί. Ο Βερζελλί ήταν πολύ πλούσιος και πολύ ηλικιωμένος, 80 χρονών. Αυτός φρόντιζε για τη διατροφή του βασιλιά, για όσο διάστημα εκείνος βρισκόταν στη Μαναΐμ (Μαχαναΐμ). Ο Δαβίδ είπε στο Βερζελλί να πάει μαζί του στην Ιερουσαλήμ και θα τον φροντίσει τώρα που βρισκόταν στα γηρατειά του.

Εκείνος όμως απάντησε στο Δαβίδ, ότι είναι πολύ γέρος για να ζήσει στην Ιερουσαλήμ και γι' αυτό δεν μπορεί πια να απολαύσει τις ομορφιές της ζωής και τις γιορτές του παλατιού. Έτσι ζήτησε από το βασιλιά να του επιτρέψει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στην πατρίδα του και να ταφεί, κοντά στον τάφο των γονέων του. Στο τέλος του ζήτησε αντί γι' αυτόν να πάρει μαζί του στην Ιερουσαλήμ το γιο του τον Χαμαάμ (Χιμάμ).

Ο Δαβίδ ικανοποίησε τα αιτήματα του Βερζελλί και του υποσχέθηκε, πως θα πάρει μαζί του στην Ιερουσαλήμ το γιο του, τον Χαμαάμ, και θα κάνει γι' αυτόν ότι του ζητήσει (Β' Βασιλειών 19,31-38). Έτσι όλος ο στρατός και ο λαός πέρασε τον Ιορδάνη. Αμέσως μετά ο Δαβίδ αποχαιρέτησε το Βερζελλί και τον ευλόγησε. Ο Βερζελλί επέστρεψε στην πατρίδα του, ενώ ο Χαμαάμ, ο γιος του, ακολούθησε το Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ (Β' Βασιλειών 19,39-40).

 

Ο Δαβίδ πριν πεθάνει, ζήτησε από το Σολομώντα, να συμπεριφερθεί με καλοσύνη στους γιους του Βερζελλί και να τους επιτρέψει να τρώνε στο τραπέζι του, γιατί κι αυτοί, όπως και ο πατέρας τους, τον βοήθησαν όταν έφευγε για να γλιτώσει από την καταδίωξη του Αβεσσαλώμ (Γ' Βασιλειών 2,7).

 

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΙΚΗ

ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ Π.Δ.

ΠΡΟΣΩΠΑ Π.Δ.

ΔΙΚΑΙΟΙ Π.Δ.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Δαβίδ.