ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΑΖΑΗΛ

 

Ο ΑΖΑΗΛ

 

Ο Αζαήλ ήταν βασιλιάς της Συρίας (Δ' Βασιλέων 8,15) και καταγόταν από ταπεινή οικογένεια, όπως πληροφορούν οι σφηνοειδείς επιγραφές. Ο Αζαήλ αρχικά ήταν στρατηγός της Συρίας, τον 9ο αιώνα π.Χ., στην αυλή του βασιλέως γιου Άδερ, που αναφέρεται αρκετές φορές στη Π.Δ. και ειδικότερα στις πολεμικές αναμετρήσεις των Σύρων με το Βασίλειο του Ιούδα και το Βασίλειο του Ισραήλ. Χαρακτηριστικό όμως είναι το αναφερόμενο επεισόδιο όπου κατέστει σφετεριστής του ηγεμονικού θρόνου της Συρίας, αφού προηγουμένως πληροφορήθηκε από τον Προφήτη Ελισαίο ότι αυτός θα είναι ο επόμενος βασιλιάς στη Συρία. Έτσι ο Αζαήλ έπνιξε τον βασιλιά και ανήλθε αυτός στο θρόνο τον οποίο και διατήρησε επί 40 περίπου χρόνια (886-840 π.Χ.) (Δ' Βασιλέων 8,15). Ασσυριακές επιγραφές που βρέθηκαν αναφέρουν πως ο Αζαήλ κατατροπώθηκε από το βασιλιά της Ασσυρίας Σαλμανάσαρ Β' το 842 π.Χ..

Ο Αζαήλ χρησιμοποιήθηκε από το Θεό για να τιμωρήσει σκληρά το λαό του Ισραήλ κατά την περίοδο της βασιλείας των Ιωράμ, Ιηού και Ιωάχαζ. Επί των ημερών του εκπληρώθηκαν όλες οι προφητείες του Ελισαίου κατά των Ισραηλιτών (Δ' Βασιλέων 8,15-28. 10,32. 12,17. 13,3-7, Β' Παραλειπομένων 22,5).

 

 

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΖΑΗΛ

 

Όταν ο προφήτης Ηλίας κατέφυγε στο όρος Χωρήβ για να γλιτώσει από την οργή της βασίλισσας Ιεζάβελ, ο Κύριος τον έστειλε να πάει στη Δαμασκό κι όταν φτάσει εκεί, να χρίσει ως βασιλιά της Συρίας, τον Αζαήλ. Μετά να χρίσει τον Ιού, γιο του Ναμεσσί, ως βασιλιά στον Ισραήλ και τον Ελισαίο, γιο του Σαφάτ, να τον χρίσει προφήτη για να τον διαδεχτεί. Του είπε ακόμη πως όποιος σωθεί από το ξίφος του Αζαήλ, θα τον σκοτώσει ο Ιού κι όποιος γλιτώσει από τον Ιού θα τον σκοτώσει ο Ελισαίος. Αλλά θ' αφήσει ζωντανούς 7000 Ισραηλίτες, όλους εκείνους που δε γονάτισαν να προσκυνήσουν, ούτε ασπάστηκαν με το στόμα τους το άγαλμα του Βάαλ (Γ' Βασιλέων 19,8-18).

 

 

Ο ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΖΑΗΛ

 

Έπειτα ο Ελισαίος πήγε στη Δαμασκό. Ο γιος Άδερ, ο βασιλιάς της Συρίας, ήταν άρρωστος. Ο βασιλιάς είπε στον Αζαήλ, να πάρει δώρα και να πάει να συναντήσει τον προφήτη και να τον ρωτήσει εάν θα θεραπευτεί από την ασθένεια. Ο Αζαήλ πήρε πολλά δώρα, 40 φορτώματα καμηλών, και πήγε να συναντήσει τον Ελισαίο. Όταν ο Αζαήλ συνάντησε τον Ελισαίο τον ρώτησε για την ασθένεια του βασιλιά της Συρίας.

Ο Ελισαίος του είπε πως ο βασιλιάς της Συρίας θα θεραπευτεί, αλλά ο Κύριος του υπέδειξε πως θα πεθάνει με άλλο τρόπο. Τότε ο Ελισαίος στάθηκε μπροστά στον Αζαήλ και τον παρατηρούσε, τόσο εκτενώς, ώστε εκείνος ντράπηκε. Ο Ελισαίος άρχισε να κλαίει. Ο Αζαήλ τον ρώτησε γιατί έκλαιγε; Ο προφήτης του είπε «Κλαίω, γιατί γνωρίζω πόσα κακά θα κάνεις εσύ στους Ισραηλίτες και θα παραδώσεις τις οχυρωμένες πόλεις στη φωτιά, θα σκοτώσεις τους άνδρες και τα παιδιά τους και θα ξεκοιλιάσεις τις έγκυες γυναίκες τους».

Ο Αζαήλ του είπε μετά «Και ποιος είμαι εγώ για να τα κάνω όλα αυτά;». Ο Ελισαίος του είπε «Ο Κύριος μου αποκάλυψε πως θα γίνεις βασιλιάς της Συρίας». Ο Αζαήλ έφυγε από τον Ελισαίο και ξαναγύρισε στο παλάτι, όπου είπε στο βασιλιά της Συρίας πως θα θεραπευτεί από την αρρώστια και θα ζήσει. Την επόμενη όμως μέρα πήρε ένα σκέπασμα, το βούτηξε μέσα στο νερό και μ' αυτό τύλιξε ασφυκτικά το πρόσωπο του βασιλιά και τον έπνιξε. Κι έτσι ο Αζαήλ έγινε βασιλιάς στη Συρία (Δ' Βασιλειών 8,7-15).