ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΕΞ ΑΓΚΥΡΑΣ

 

Άγιος Βασίλειος ο Μάρτυρας εξ Αγκύρας

 

Ο Άγιος Βασίλειος καταγόταν από την Άγκυρα της Μικράς Ασίας και έζησε στους χρόνους του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη (360-363 μ.Χ.).

Επειδὴ λάτρευε με όλη του την ψυχή τον Χριστὸ και κήρυττε στα πλήθη το Ευαγγέλιο, το έτος 361, συνελήφθη από τους εχθρούς της πίστεως και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα Σατορνίλο ἢ Σατορνίνο, μπροστά στον οποίο και ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Ιησού Χριστό. Τότε οι πολέμιοι της πίστεως τον κρέμασαν και του καταξέσχισαν το σώμα με αγριότητα, χρησιμοποιώντας αιχμηρά όργανα. Στη συνέχεια τον άρπαξαν και τον μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί αμέσως και πάλι τον βασάνισαν. Του τράβηξαν τα χέρια με τόση δύναμη, ώστε εξαρθρώθηκαν οι αρμοί τους μέχρι και τους ώμους. Ακολούθως του άνοιξαν με μαχαίρι βαθιὲς πληγές στο σώμα και του τρυπούσαν τις σάρκες με πυρακτωμένα σίδερα. Και όλα αυτά τα φρικτά βασανιστήρια τα υπέμεινε με γενναιότητα και είχε γι' αυτό πλούσια τη βοήθεια του Θεού.

Έπειτα τον έριξαν σε πυρακτωμένο καμίνι. Όμως, ο Βασίλειος, με τη Χάρη του Θεού, διαφυλάχθηκε σώος και αβλαβής μέσα στη φωτιά. Μετὰ από αυτὰ οι εχθροί του Χριστού πήραν τον Άγιο και τον πήγαν αλυσοδεμένο στην Καισάρεια, όπου ο τοπικὸς άρχοντας τον καταδίκασε σε θηριομαχία. Ο Άγιος προσευχήθηκε θερμὰ στὸν Θεὸ και δεν δείλιασε καθόλου μπροστά στα πεινασμένα άγρια θηρία, αλλὰ κράτησε σταθερὴ την πίστη του στον Χριστό. Μια πεινασμένη λέαινα όρμησε πάνω του και τον κατασπάραξε.

Ο Άγιος σε στάση θερμής προσευχής κατασπαράχθηκε από το θηρίο. Έτσι ο Άγιος Βασίλειος τελείωσε τον βίο του και έλαβε το στεφάνι της αθλήσεώς του για τον Σωτήρα Χριστό. Το τίμιο λείψανό του το πήραν ευλαβείς συγγενείς του πιστοί, το αρωμάτισαν, το τύλιξαν και το ενταφίασαν. Στον τόπο που κατατέθηκε τὸ ιερὸ λείψανο του Μάρτυρα Βασιλείου, οι Χριστιανοὶ έκτισαν αργότερα ναό.

 

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Μακρυμάλλης Ψαχνών Ευβοίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του εξ Αγκύρας στις 2 Ιανουαρίου.