ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ Ο ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ

 

Άγιος Πλάτων (Kulbusch) ο Ιερομάρτυρας

και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες Μιχαήλ και Νικόλαος οι Πρεσβύτεροι

 

Άγιος Πλάτων ο Ιερομάρτυρας

Ο Πλάτων, γεννημένος Paul Kulbusch (γράφτηκε επίσης Kuhlbusch ή Kuldbush , 25 Ιουλίου 1869 - 14 Ιανουαρίου 1919) ήταν Εσθονός Επίσκοπος και ο πρώτος ορθόδοξος άγιος της εσθονικής εθνικότητας.

Ο Paul Kulbusch γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1869 στο Pootsi , Pärnumaa, στα νοτιοδυτικά της σημερινής Εσθονίας (τότε τμήμα της αυτοκρατορικής Ρωσίας ). Ο Kulbusch αποφοίτησε το 1894 από τη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης με μεταπτυχιακό τίτλο και σύντομα έγινε ιερέας στην Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου στην Αγία Πετρούπολη,  όπου επέβλεψε την επέκταση των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και κτιρίων και έφτασε ενεργά στην Αγγλικανική εκκλησία.

 

Το 1917, το συμβούλιο ολομέλειας στη Ρίγα εξέλεξε τον Kulbusch να είναι Επίσκοπος Ρεβέλ (Reval, σύγχρονο Ταλίν). Έτσι ονομάστηκε Πλάτων και έγινε Επίσκοπος στις 31 Δεκεμβρίου 1917.  Ήταν μια ταραχώδης εποχή. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας είχε ανατραπεί και η Εσθονία λαχταρούσε για ανεξαρτησία, την οποία υποστήριξε ο Πλάτων. Υπό την απειλή της γερμανικής εισβολής, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την Εσθονία, επιτρέποντας τη διακήρυξη της εσθονικής ανεξαρτησίας στις 24 Φεβρουαρίου 1918, μόνο για να τερματιστεί από τη γερμανική κατοχή ημέρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ο Πλάτων ταξίδεψε εκτενώς στην Εσθονία, επισκέπτοντας ενορίες με άλογο.

Μετά τη Γερμανική Επανάσταση, τον Νοέμβριο του 1918 η Γερμανία παρέδωσε επίσημα την πολιτική εξουσία στην εσθονική εθνική κυβέρνηση. Σε απάντηση, η Μπολσεβίκικη Ρωσία εισέβαλε, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή. Κατά την εισβολή ο Πλάτων βρισκόταν στο Τάρτου (Ντόρπατ) και είχε αρρωστήσει με πνευμονία. Οι Μπολσεβίκοι πήραν το Τάρτου στις 24 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου ο Πλάτων συνελήφθη και φυλακίστηκε σε ένα κελάρι. Στις 14 Ιανουαρίου 1919, εκτελέστηκε μαζί με δύο άλλους ιερείς, τον Μιχαήλ (Michael Bleive) και τον Νικόλαο (Nikolai Bezhanitsky), λίγο πριν καταληφθεί η πόλη από τον Εσθονικό στρατό.

 

Ο Πλάτων και οι δύο δολοφονημένοι ιερείς ανακηρύχτηκαν ως μάρτυρες από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην εξορία το 1982, στις 12 Αυγούστου 2000 από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στις 15 Σεπτεμβρίου 2000. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη τόυ Αγίου Πλάτωνα την 1η Ιανουαρίου και στις 14 Ιανουαρίου μαζί με όλους τους Εσθονούς Αγίους.