ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ |
|
ΤΟ ΞΕΡΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ(Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ) |
Το ξερό αντίδωρο
Η ιστορία, που θα σας αφηγηθώ είναι πέρα για πέρα αληθινή, όσα απίστευτα στοιχεία και αν έχει. Συνέβη στις αρχές Δεκέμβρη 2007.
Οι έννοιες και οι φροντίδες της καθημερινότητας με είχαν καταβάλει εκείνο τον καιρό και ιδιαίτερα κάποιες οικογενειακές υποθέσεις μου είχαν προκαλέσει μεγάλη στεναχώρια. Τέλος πάντων σκεφτόμουν, τα έχει αυτά η ζωή. Αυτό, όμως, που ένοιωσα εκείνο το πρωί ήταν για μένα -έτσι σκεφτόμουν τότε- τελειωτικό.
Από την προηγούμενη είχα κάποιες εκκρεμότητες να φέρω σε
πέρας και μάλιστα οικονομικές, που με είχαν στενοχωρήσει
και με είχαν αγχώσει πολύ. Είχα πάει στο ταμείο των
υπαλλήλων της υπηρεσίας που εργάζομαι και είχα εισπράξει
το ποσό ενός δανείου 20.000 ευρώ, προκειμένου να
εξοφλήσω την τράπεζα η οποία μας έβγαλε το εξοχικό σπίτι
σε πλειστηριασμό και προχώρησε σε κατάσχεση. Ήμουν πολύ
στεναχωρημένη, γιατί αυτό το σπίτι είχε φτιαχτεί με πολύ
μόχθο και κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε με τα παιδιά εκεί για
διακοπές. - Θα δώσουμε τα στοιχεία στα περιπολικά κι αν τύχει και πέσουμε επάνω.. αν είστε τυχερή… πηγαίνετε και στο αστυνομικό τμήμα να κάνετε και μήνυση κατά αγνώστων. Όλα μαύρα…Πηγαίνω στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μου, κι εκεί τα ίδια. Εκεί ένα παιδί, νέος αστυνομικός, μου φέρνει ένα μπουκαλάκι νερό -πως θα με είδε το παιδί- και μου λέει. - Ηρεμήστε μπορεί και να το βρείτε…
Γυρίζω σπίτι και περιμένω…Στη στιγμή άρχισα να σκέφτομαι
τα γεγονότα. Πως συνέβη αυτό, γιατί συνέβη αυτό, γιατί ο
Θεός να μου δώσει αυτή τη δοκιμασία…Εκεί μου ήρθε τότε
στο νου μια κουβέντα, που μου είχε πει ένα σεβάσμιος
γέροντας κάποτε, που πήγα κοντά του να εξομολογηθώ.
Ήμουν τότε πολύ στενοχωρημένη και ανήσυχη για τα παιδιά
μου, για τη ζωή μου…έκλαιγα, μιλούσα κι έκλαιγα…τότε μου
λέει. Έψαξα πού την είχα καταχωνιάσει εδώ και τόσα χρόνια -θα είχαν περάσει 8-9 χρόνια από τότε. Τη βρήκα όμως, δεν την είχα πετάξει. Την διάβασα πολλές φορές. Ήταν η προσευχή των πατέρων της Όπτινα. Σε λίγο ξαναπήρα τηλέφωνο το 100. Τίποτα. Το αστυνομικό τμήμα τίποτα. Ήρθε μεσημέρι. Γύρισαν τα παιδιά από τα σχολεία τους. Του είπα τα καθέκαστα. Στεναχωρέθηκαν πολύ. Εγώ μουδιασμένη, αλλά κάπου άρχισα να σκέφτομαι ότι πρέπει να αποδέχομαι αυτά που μου τυχαίνουν στην ζωή. Να έχω εμπιστοσύνη στο Θεό. Μάλλον, όμως, το ’κανα και αναγκαστικά, αφού δεν μπορούσα να κάνω και τίποτε άλλο. Όμως αυτή η κουβέντα του γέροντα όλο και μεγάλωνε στο μυαλό μου…Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό… Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Άρα πρέπει να σκεφτώ ποιός είναι ο σκοπός, είπα εγώ στον εαυτό μου, αφού αυτή είναι η πάγια τακτική μου, όλα να τα εξηγώ. Έλα, όμως, που ορισμένα είναι πάνω από τη δύναμη του νου μου.
- Κυρία μου είμαστε από το αστυνομικό τμήμα Κάτω Πατησίων. Έχετε ένα αυτοκίνητο άσπρο, τάδε μάρκα με τάδε νούμερα. Η καρδιά μου κόντευε να σπάσει. - Ναι. Τι έγινε. - Έχουμε εδώ δυο άτομα που είχαν το αυτοκίνητό σας, τους σταματήσαμε για έλεγχο και βρήκαμε το δίπλωμα και τα χαρτιά σας. Ελάτε αμέσως. Έτρεξα κατευθείαν εκεί. Ήταν δυο νεαροί, όχι κακά παιδιά, με σκυμμένο το κεφάλι. -Κυρία μου, μου λέει ο διοικητής τι είχατε στο αυτοκίνητό σας εκτός από τα χαρτιά σας; -Χρήματα κύριε διοικητά. -Πόσα; - 14.000 ευρώ. - Καλά κυρία μου, αφήνουμε τόσα λεφτά στο αυτοκίνητο;
Τι να του πω δίκιο είχε. Βγάζει τότε από το συρτάρι του
ένα φάκελο, τον φάκελο της υπηρεσίας μου, που είχα βάλει
μέσα τα χρήματα και μου λέει: -Μετρήστε τα. Τα χρήματα ήταν όλα εκεί δεν έλειπε ούτε ένα ευρώ. - Δεν είναι δυνατόν λέω. Πως έγινε αυτό; Ρωτάει τότε ο διοικητής τους νεαρούς. - Τι έγινε παιδιά; Πως και δεν πειράξατε τα χρήματα; Δεν τα βρήκατε; - Όχι απαντάει ο ένας. Δηλαδή βρήκαμε τον φάκελο, αλλά δεν τον ανοίξαμε. - Γιατί τους ρωτά ο αστυνομικός. -Να καθώς ψάχναμε το αυτοκίνητο, στο ντουλαπάκι μπροστά, του συνοδηγού βρήκαμε τα διπλώματα της κυρίας και των παιδιών της, την άδεια του αυτοκινήτου και βρήκαμε κι έναν φάκελο ίδιο που είχε μέσα ένα κομμάτι ψωμί από την εκκλησία, ξερό. - Αντίδωρο το λένε, του λέει ο άλλος. - Ναι αντίδωρο. Ε, και καθώς ψάχναμε βρήκαμε στο τσεπάκι στο πλάι του αυτοκινήτου και αυτό τον φάκελο και είπαμε ότι αντίδωρο θα ’χει πάλι μέσα αυτή, όπως είχε στο άλλο. Φαίνεται ότι θα ’ναι καμιά θρήσκα… Και έτσι δεν ανοίξαμε τον φάκελο…
Μείναμε όλοι άφωνοι. Μαζεύτηκαν όλοι οι αστυνομικοί
γύρω-γύρω και κοιτούσαν παραξενεμένοι. Κανείς δε μιλούσε. Σημασία βέβαια έχει πως το γεγονός αυτό με έκανε να βλέπω τη ζωή αλλιώς. Να βλέπω με σεβασμό το καθετί και να αποδέχομαι με σεβασμό σχεδόν με ευγνωμοσύνη ακόμα και τα άσχημα, που μου συμβαίνουν στη ζωή.
Το περιστατικό έγινε αιτία να επηρεαστούν αρκετοί
άνθρωποι. Πρώτη εγώ. Μετά τα παιδιά μου, που συνήθως με
κοντράρουν πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα, τώρα όλο και
συζητούν θέματα πνευματικά και ο μικρός -τελειόφοιτος
λυκείου- εφέτος για πρώτη φορά νήστεψε. Αυτό τον καιρό
συμμετέχω σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και
επειδή εκείνη την ημέρα δεν πήγα στο μάθημα εξήγησα στον
καθηγητή μου τι είχε συμβεί.
Η μητέρα του ενός από τα παιδιά, που είχαν πάρει το
αυτοκίνητό μου τηλεφώνησε λίγο μετά τα Χριστούγεννα και
μου είπε πως ο γιος της τής ζήτησε να νηστέψει και να
πάει να κοινωνήσει, γιατί του έκανε λέει μεγάλη εντύπωση
το γεγονός με το αντίδωρο και το ότι δεν είχε συνέπειες
η κακή του αυτή πράξη για την οποία και είχε μετανιώσει
πικρά… «Κύριε…Στις απρόοπτες καταστάσεις μη μ’ αφήσεις να ξεχάσω ότι όλα παραχωρούνται από σένα… Δίδαξε με να δέχομαι με ακλόνητη πεποίθηση ότι τίποτε δεν συμβαίνει, χωρίς να το επιτρέψεις εσύ… Κύριε, δος μου τη δύναμη να υποφέρω τον κόπο της ημέρας αυτής σε όλη τη διάρκειά της. Καθοδήγησε τη θέλησή μου και δίδαξε με να προσεύχομαι, να πιστεύω, να υπομένω, να συγχωρώ και ν’ αγαπώ. ΑΜΗΝ». Και μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας δεν βάζει ο νους του ανθρώπου τι μπορεί να του ξημερώσει και τι πράγματα μπορεί να του συμβούν.
«ΕΝΟΡΙΑΚΑ ΝΕΑ» Αγίου Γεωργίου Διονύσου Αττικής
|