ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ

 

Οι τρεις κούκλες

 

Κάποτε κάποιος σοφός παρουσίασε σε έναν πρίγκιπα τρεις κούκλες. Ο πρίγκιπας όμως δεν ενθουσιάστηκε. « Κορίτσι είμαι, για να μου προσφέρετε κούκλες», είπε ενοχλημένος. «Αυτό είναι μοναδικό δώρο για ένα μελλοντικό βασιλιά», απάντησε ο σοφός. «Αν κοιτάξεις προσεκτικά θα δεις μία τρύπα στο αυτί της κάθε κούκλας». « Και λοιπόν;», είπε ο πρίγκιπας.

 

Τότε ο σοφός του έδωσε ένα κομμάτι σπάγκο. «Πέρασέ το από κάθε κούκλα» του είπε. Γεμάτος περιέργεια ο πρίγκιπας πήρε την πρώτη κούκλα, πέρασε το σπάγκο μέσα από την τρύπα του αυτιού της και αυτός βγήκε από το άλλο. «Αυτό είναι ένα είδος ανθρώπων», είπε ο σοφός· « ό,τι τους λες μπαίνει από το ένα αυτί και βγαίνει από το άλλο, δεν κρατάνε τίποτε.» Ο πρίγκιπας έβαλε το σπάγκο στο αυτί της δεύτερης κούκλας και αυτός βγήκε από το στόμα της. «Αυτό είναι το δεύτερο είδος τον ανθρώπων», είπε ο σοφός· « ό,τι τους λες τα λένε όλα στους άλλους». Ο πρίγκιπας πήρε την τρίτη κούκλα και επανέλαβε την ίδια διαδικασία. Ο σπάγκος δεν ξαναφάνηκε πουθενά. «Αυτό είναι η τρίτη κατηγορία των ανθρώπων», είπε ο σοφός· « ό,τι και να τους πεις το θάβουν μέσα τους . Ποτέ δεν βγαίνει έξω!». «Ποιο είναι το καλύτερο είδος;», ρώτησε ο πρίγκιπας.

 

Ως απάντηση ο σοφός του έδωσε μια τέταρτη κούκλα. Όταν ο πρίγκιπας πέρασε το σπάγκο στην κούκλα, εκείνος βγήκε από το άλλο της αυτί. «Ξαναδοκίμασε», είπε ο σοφός. Ο πρίγκιπας επανέλαβε. Αυτή τη φορά ο σπάγκος βγήκε από το στόμα της κούκλας. Όταν δοκίμασε για τρίτη φορά, ο σπάγκος δεν εμφανίστηκε καθόλου. «Αυτή είναι η καλύτερη κατηγορία των ανθρώπων», αποφάνθηκε ο σοφός. «Για να είναι αξιόπιστος ένας άνθρωπος», συνέχισε, «επιβάλλεται να ξέρει πότε δεν θα πρέπει να ακούει, πότε να σιωπά και πότε να μιλά».

 

Διασκευή από το Διαδίκτυο, Αθανάσιος Γκάτζιος

 

ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ