ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

 ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ

 

Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

 

Ὁ Γέροντας παρομοίαζε τὸ κράτος τῶν Σκοπίων μὲ οἰκοδόμημα ποὺ εἶναι χτισμένο μὲ τοῦβλα καὶ μὲ φαρσαλινοὺς χαλβάδες, ποὺ εἶναι ποὺ εἶναι κομμένοι σὲ σχῆμα τούβλων, καὶ ποὺ φυσικὸ εἶναι κάποτε νὰ καταρρεύσει.


Επώνυμες μαρτυρίες ατόμων που γνώρισαν τον γέροντα. 

 

Τέγας Δημήτριος, Συνταξιούχος τραπεζικός, Γουμένισσα, Κιλκίς

Την άνοιξη του 1991 βρεθήκαμε στην Παναγούδα αρκετοί προσκυνητές. Κάποιοι ζήτησαν από τον Γέροντα να μιλήσει για το Μακεδονικό. Εκείνος, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα των Σκοπίων λέγοντας: «Τι είναι το σκοπιανό; Το φοβάστε; Κι από την Κροατία θα προκύψει κάποιο καλό για την Ελλάδα. οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι θα βλέπουν σε λίγο με κακό μάτι την αναβίωση του ναζισμού στην Γερμανία και στην Ιταλία. Έτσι θα στραφεί όλη η πολιτική τους υπέρ της Ελλάδος.» Τα ίδια ακριβώς λόγια τα άκουσα και σε άλλη μου επίσκεψη εκεί. Τότε αναφέρθηκε και στους Σέρβους, τους οποίους μάλιστα κατηγόρησε ότι ποτέ δεν ήταν πραγματικά φίλοι μας.

 

Μάρτης Γεώργιος, Θεσσαλονίκη

 

Την δεύτερη φορά τον συνάντησα στο Μοναστήρι στη Σουρωτή, όπου πήγα να τον δω. Συζητήσαμε για εθνικά θέματα. Του είπα: ¨Πάτερ Παΐσιε, έχω την γνώμη ότι η Ελλάς θ’ αποκτήσει πάλι ότι απώλεσε: Βόρειο Ήπειρο, Μακεδονία των Σκοπίων, Ανατολική Ρωμυλία, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία ¨. Έτσι όπως ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, μου λέει: ¨Έλα, παιδί μου, να σε φιλήσω¨. Σκύβω, με φιλάει και τον φιλάω κι εγώ στο μάγουλο. Μετά μου λέει: ¨Δεν ήθελα τίποτα άλλο. Να με κρατούσε ο Θεός ακόμα λίγα χρόνια στη ζωή, για να έβλεπα την πατρίδα μου μεγαλωμένη. Θα μεγαλώσει, αλλά μην περιμένεις πόλεμο. Θα μεγαλώσει χωρίς να ματώση ελληνικό ρουθούνι!¨

«ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ»