ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

 

ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ

  

ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΛΟΣ, ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΛΑ

 

Mια πνευματική κόρη του Γέροντος Πορφυρίου, όταν επρόκειτο να κάνει (ο Γέρων Πορφύριος) εγχείριση καταρράκτη στο μάτι του, έπαιρνε κι άλλες κοπέλες απ' εδώ και πήγαιναν στο δάσος κι έκλαιαν, παρακαλώντας το Θεό να κάνει το Γέροντα καλά.

 

Τή φωνάζει μια ημέρα ο Γέροντας: «Έλα εσύ έδώ. Γιατί παίρνεις και τις άλλες και πάτε και κλαίτε μέσα στο δάσος;». «Διότι, Γέροντα», του απάντησε, «θέλουμε να γίνετε καλά». Και ξέρετε τι της είπε τότε; Μου το είπε η ίδια. Της είπε επί λέξει: «Να παρακαλάτε να γίνω καλός, όχι να γίνω καλά».

 

Ο πατήρ Ανδρέας, ο οποίος έχει κοιμηθεί τώρα, προτού γίνει μοναχός στο Άγιον Όρος, ήταν ιατρός δερματολόγος. Μετά, όταν ήρθε εδώ ως ιερέας στον Άγιο Γεώργιο στα Νέα Παλάτια Ωρωπού, μια ημέρα ζήτησε από το Γέροντα Πορφύριο την άδεια να δει, ως δερματολόγος που ήταν, το χέρι του, διότι ο Γέρων Πορφύριος είχε, μεταξύ άλλων, μια δερματική πάθηση στο χέρι του και, κάποια περίοδο, είχε το δεξί χέρι του τυλιγμένο με γάζες. Το περιστατικό αυτό, που σας λέω, μου το αφηγήθηκε ο ίδιος ο πατήρ Ανδρέας.

 

Πράγματι, τον άφησε να του εξετάσει το χέρι. Ο πατήρ Ανδρέας πήγε τότε, αγόρασε μια αλοιφή και την πήγε στο Γέροντα. «Να βάζετε αυτή την αλοιφή, Γέροντα», του είπε, «και σε λίγες ημέρες θα γίνει τελείως καλά το χέρι σας».

 

Του λέει τότε ο Γέρων Πορφύριος: «Πάτερ Ανδρέα, αυτό το πράγμα στο χέρι μου ο Θεός εμένα μου το έδωσε. Και έρχεσαι τώρα εσύ να μου το πάρεις;» Και δε δέχθηκε να πάρει την αλοιφή.