ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

 

ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ
ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΔΑΧΕΣ

 

ΤΡΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΟΤΕ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ

 

— Δε μας λέτε, αν είναι σκουριασμένα τα καλώδια κάνουν δουλειά;

— Όχι. Κάνουν βραχυκυκλώματα, έχουν πολλά παράσιτα. Έτσι και ο άνθρωπος, αν δε διατηρείται καθαρός (από την αμαρτία) γεμίζει παράσιτα.

 

 

ΑΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

 

Πολλοί επισκέπτες έδιναν στο Γέροντα διάφορα τρόφιμα, για να εκδηλώσουν την αγάπη τους. Εκείνος τα μοίραζε συνεχώς, χωρίς να κρατάει για τον εαυτό του τίποτα. Σε σχετική ερώτηση, γιατί δεν κρατούσε κάτι, είπε:
-Αν τα κρατήσω, θα κάνω σούπερ-μάρκετ εδώ! Θυμάμαι ακόμα και τους Ισραηλίτες που ο Θεός τους έριχνε καθημερινά το μάννα. Όσοι όμως κρατούσαν κάτι για την επόμενη ημέρα, τους σάπιζε. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.

 

 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΑ

 

- Γέροντα, με όλα αυτά που κάνουν οι άγιοι, όταν ζουν, δεν φοβούνται να μην πέσουν σε υπερηφάνεια; 
- Τι τους περάσατε τους αγίους, για κορόϊδα; Να υπερηφανευτούν
 και να χάσουν τη χάρη και να μείνουν μόνο με τις ανθρώπινες δικές τους δυνάμεις;

 

 

ΟΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΦΑΝΟΙ

 

Σε Προτεστάντη πάστορα που αμφέβαλε για την αξία των αγίων.

- Θα σου πω κάτι, δε θέλω όμως να με παρεξηγήσεις, επειδή δεν το λέω από υπερηφάνεια, αλλά από ταπείνωση και αγάπη. Εμείς έχουμε την Παναγία ως μητέρα μας, ενώ εσείς είστε σαν ορφανά δίχως μητέρα, γιατί δεν τη δέχεστε.

 

 

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΠΑΛΩΝΟΥΝ ΤΡΥΠΕΣ

 

Δεν παίρνω φάρμακα, όχι γιατί τα περιφρονώ, αλλά γιατί έχω καταλάβει καλά ότι με ένα φάρμακο μπαλώνεις μια τρύπα, αυτό όμως σου ανοίγει μία άλλη. Έτσι έχεις συνέχεια δουλειά χωρίς τελειωμό.

 

 

Η ΨΑΛΤΙΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ

 

Η βυζαντινή μουσική δεν επιδέχεται στολίδια και επίδειξη. Όταν κάποιος ψέλνει ανεπιτήδευτα, χωρίς επιδείξεις, έχει μια φυσική ομορφιά και μοιάζει σαν μια γυναίκα που ο Θεός της έχει δώσει φυσική ομορφιά. Όταν, όμως, προσπαθεί να προκαλέσει ακουστική εντύπωση με διάφορα τεχνάσματα, περίτεχνα ισοκρατήματα, τότε μοιάζει σαν μια γυναίκα άσχημη, η οποία με κραγιόν, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και ένα σωρό άλλα, προσπαθεί να δείξει ότι είναι όμορφη. Όμως, μ' αυτόν τον τρόπο, το μόνο που πετυχαίνει είναι να κάνει τον άλλο να αηδιάζει.

 

 

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

 

Για τους νέους που δε θέλουν να πάνε στο στρατό λόγω της καλοπέρασης: 
Ευλογημένοι, στον πόλεμο του 1940, στο μέτωπο, οι Έλληνες μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος θα πάει μπροστά στην πρώτη γραμμή. 
Οι νέοι τότε τραβούσαν τους μεσήλικες πίσω και τους έλεγαν:
Πηγαίνετε εσείς πίσω, γιατί έχετε οικογένεια και παιδιά και αφήστε εμάς μπροστά. Εσείς λέτε πως δυσκολεύεστε και δεν θέλετε να πάτε να υπηρετήσετε!

 

 

ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΚΡΥΩΝΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ

 

Όσο κανείς είναι νέος, πρέπει να αγωνίζεται, διότι, όσο γερνά, δε μπορεί να κάνει τίποτα. Τότε, στα γεράματα, τον πειράζει ακόμα και το ρεύμα που δημιουργείται από την κλειδαρότρυπα!

 

 

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

 

Ο δικός μου ο γιατρός είναι στη Δράμα και είναι κτηνίατρος.

 

 

ΤΑ ΑΥΘΑΔΗ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

 

Τα παιδιά πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ το θέμα του σεβασμοί προς τους γονείς. Όταν τα παιδιά αντί μιλούν και ασεβούν, γίνονται πρώτον αιτία να φύγει η χάρη από αυτά και δεύτερον γίνονται δεκτικά των δαιμονικών επιδράσεων και ενεργειών.

 

 

Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

 

Η μαλθακότητα των σημερινών νέων είναι μία από τις κύριες αιτίες των ψυχοσωματικών ανωμαλιών.

 

 

ΟΙ ΑΝΤΙΛΕΓΟΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ

 

- Γέροντα, πως γίνεται μερικοί σε κάθε λόγο να βρίσκουν αντίλογο; 
-
Ω, Είναι φοβερό να συζητάς με έναν άνθρωπο που συνήθισε να δικαιολογείται! Είναι σαν να μιλάς με έναν δαιμονισμένο! Όσοι δικαιολογούνται -ο Θεός να με συγχωρέσει- έχουν γέροντα το Διάβολο. Είναι βασανισμένοι άνθρωποι. Δεν έχουν μέσα τους ειρήνη. Το έχουν κάνει επιστήμη αυτό.

 

 

ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΒΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ

 

- Γέροντα, μερικές φορές, Όχι μόνο δυσκολεύομαι να δεχθώ την αδικία, αλλά μετατοπίζω την ευθύνη της πτώσεως μου σε άλλον. 
-
Εσύ, όχι μόνο δεν σηκώνεις από αγάπη τον τουρβά του άλλου, αλλά θέλεις να δώσεις και τον δικό σου βαρύ τουρβά, όχι μόνο στον υγιή, αλλά και στον φιλάσθενο. Χρειάζεται να αποκτήσεις πνευματική παλικαριά, για να παίρνεις επάνω σου όλη την ευθύνη της αμαρτίας σου.

 

 

ΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ

 

Όποιος έχει πολλή υπερηφάνεια είναι σκοτισμένος. Το μυαλό του είναι ανταριασμένο, είναι σαν να έχει καυσαέρια.

 

 

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

 

Ο μεγαλύτερος και καλύτερος πολύτεκνος είναι ό άνθρωπος που αναγεννήθηκε πνευματικά και βοηθάει για την πνευματική αναγέννηση των παιδιών όλου του κόσμου, για να εξασφαλίσουν τις ψυχές τους στον Παράδεισο.

 

 

Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

Η ανατροφή του παιδιού αρχίζει από την εγκυμοσύνη. Αν η μητέρα που κυοφορεί συγχύζεται και στενοχωριέται, το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της ταράζεται. Ενώ όταν η μάνα προσεύχεται και ζει πνευματικά, το παιδάκι στην κοιλιά της μάνας αγιάζεται.

 

 

ΟΤΑΝ Η ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

 

Όταν η γυναίκα που είναι έγκυος δε θέλει το παιδί, αυτό, πολλές φορές το καταλαβαίνει, τυλίγεται με τον ομφάλιο λώρο και πεθαίνει.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

 

(Ο Γέροντας θυμάται τα παιδικά του χρόνια). 
Στο τραπέζι καθόμασταν όλοι μαζί. Κάναμε πρώτα προσευχή και υστέρα αρχίζαμε να τρώμε. Αν άρχιζε κανείς να τρώει, πριν ευλογηθεί το τραπέζι, λέγαμε: «αυτός πόρνευσε». Την έλλειψη εγκράτειας την θεωρούσαμε πορνεία. Είναι διάλυση της οικογενείας να έρχεται ο καθένας στο σπίτι, οποία ώρα θέλει, και να τρώει μόνος του χωρίς να υπάρχει λόγος.

 

 

ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

 

Για να πάει κανείς στον γλυκό Παράδεισο πρέπει να φάει πολλά πικρά εδώ, να έχει το διαβατήριο των δοκιμασιών στο χέρι. 

 

 

ΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

 

Ο Θεός μας έχει εξασφαλισμένα κτήματα εκεί στον ουρανό. Όταν όμως ζητούμε να μας απαλλάξει από μία δοκιμασία, δίνει αυτά τα κτήματα σε άλλους και τα χάνουμε. Ενώ, αν κάνουμε υπομονή, θα μας δώσει και τόκο.

 

 

ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

 

- Γέροντα, τι χρειάζεται για να ξεπεράσεις τον πόνο; 

- Παλικαριά, βία χρειάζεται. Και τον ανυπόφορο πόνο πως τον αντιμετωπίζει κανείς; Αν είναι κοσμικός, με το τραγούδι, αν είναι πνευματικός άνθρωπος με την ψαλμωδία