ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

 

Κ

κασσία: Δέντρο των ανατολικών χωρών, των Ινδιών και της Αραβίας. Από το φλοιό του παρασκευαζόταν αρωματικό λάδι το οποίο χρησιμοποιούσαν στο χρίσμα (Έξοδος 30,24), αλλά και ως αρωματικό σε κηδείες.

 

κατζίο: Μεγάλο θυμιατό με το οποίο θυμιάζει ο ιερέας ή ο μοναχός που διακονεί στον Ναό. Πάνω από την χειρολαβή υπάρχει το κοίλωμα, όπου μπαίνει η καρβουνόσκονη και το θυμίαμα, και στο άκρο του θυμιατού κρέμονται οι κωδωνίσκοι που ηχούν ρυθμικά κατά την θυμίαση.

 

κατηχούμενος (κατηχημένος): Ο διδασκόμενος τη χριστιανική θρησκεία, ώσπου να βαπτιστεί.

 

κινύρα: Η κινύρα ήταν δεκάχορδο μουσικό όργανο των παλαιών Εβραίων, οι οποίοι το ονόμαζαν Κινώρ. Η κινύρα ήταν πρόγονος της λύρας και του δεκάχορδου ψαλτηρίου.  Η λέξη προέρχεται από το ελληνικό ρήμα κινώ γιατί  τα έγχορδα όργανα παράγουν ήχο με την κίνηση των χορδών τους (κίνυμαι = πορεύομαι, κινούμαι). Στην Αγία Γραφή αναφέρεται στο βιβλίο της Γένεσης 4,21 και στα Α' Βασιλειών 10,5 και Β' Βασιλειών 6,5.

 

κλίτος: Κλίτος ονομάζεται ο επιμήκης χώρος ανάμεσα σε δύο κιονοστοιχίες ή σε μια κιονοστοιχία και στον τοίχο ενός ναού.

 

κοινή ελληνιστική ή Αλεξανδρινή γλώσσα: Μορφή δημώδους ελληνικής γλώσσας. Διαμορφώθηκε με βάση την αττική διάλεκτο και διαδόθηκε μετά τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Στη γλώσσα αυτή μεταφράστηκε η Παλαιά Διαθήκη και γράφτηκε η Καινή.

 

Κοινωνισμός: Ο Σοσιαλισμός. Προέρχεται από τον γαλλικό όρο socialisme.

 

κόρος: Ο κόρος είναι μονάδα μέτρησης όγκου με την οποία γίνεται η μέτρηση της χωρητικότητας ενός πλοίου. Ένας κόρος αντιστοιχεί σε 100 κυβικά πόδια ή 2,83 κυβικά μέτρα.

 

κτήτορας: Ο κύριος, ο ιδιοκτήτης. Στην εκκλησιαστική ορολογία σημαίνει ο ιδρυτής.

 

κύμβαλο: Κρουστό μουσικό όργανο. Εβραϊκά "σελσελίμ" ή "μ(ε)σιλταγίμ". Αποτελείται από δύο κοίλους ορειχάλκινους δίσκους τους οποίους όταν χτυπάς παράγουν τον ήχο. Το χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές γιορτές (Α' Βασιλειών 18,6) και τελετές. Ο Ασάφ, αρχιμουσικός του Δαβίδ, έπαιζε τα κύμβαλα (Α' Παραλειπομένων 16,5. 16,42). Αναφορές της Παλαιάς Διαθήκης υπάρχουν, Β' Βασιλειών 6,5. Α' Παραλειπομένων 13,8. 15,16. 19,28. 25,1. 25,6. Β' Παραλειπομένων 5,12. 29,25. Έσδρας 3,10. Νεεμίας 12,27. Ψαλμός 150,5. Στη Καινή Διαθήκη αναφέρεται μόνο μία φορά, στο κεφάλαιο της Αγάπης (Α' Κορινθίους 13,1) για να περιγράψει τον άνθρωπο που υποκρίνεται (κύμβαλο "αλαλάζον").

 

Κυριακή Προσευχή: Το «Πάτερ ημών».

 

 

 

 

ΑΡΧΙΚΗ

ΠΙΣΩ

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ