ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

 

 

 ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΛΑΜΕΧ

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΛΑΜΕΧ Ή ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΠΟΚΡΥΦΟΝ

 

Η Αποκάλυψη του Λάμεχ ή Γένεσις Απόκρυφον, είναι ένα από τ' απόκρυφα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και είναι ένα από τα εφτά κείμενα της Νεκράς Θάλασσας που ανακαλύφθηκαν το 1946-47 στο σπήλαιο 1, κοντά στο Κουμράν. Το κείμενο γράφτηκε σε περγαμηνή, στην αραμαϊκή γλώσσα και είναι το λιγότερο καλά διατηρημένο έγγραφο από τα εφτά που βρέθηκαν στο σπήλαιο 1. Γράφτηκε μεταξύ του 3ου και 1ου αιώνα π.Χ.. Επειδή το κείμενο βρέθηκε κοντά στο Κουμράν, οι μελετητές πιστεύουν οι Εσσαίοι μπορεί να είναι οι συντάκτες αυτού του κειμένου.

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Η Αποκάλυψη του Λάμεχ ή Γένεσις Απόκρυφον βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο απόκρυφο βιβλί του Ενώχ, στο Βιβλίο των Ιωβηλαίων και στη Γένεση και πιθανότατα γράφτηκε μετά από αυτά.

Το βιβλίο διηγείται την ιστορία της πανέμορφης Σαράϊ και την απαγωγή της από τον Φαραώ. Την εξερεύνηση της Γης της Επαγγελίας από τον Αβραάμ, μέσω ενός ονείρου. Το κείμενο περιγράφει επίσης την οργή του Λάμεχ, ο οποίος αμφισβητεί αν το παιδί που έκανε με τη γυναίκα του είναι δικό του ή ανήκει σε κάποιον από τους Παρατηρητές (τους εκπεσόντες αγγέλους).