ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

 

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

 

Η Αγία Γραφή ή αλλιώς Βίβλος είναι το βιβλίο που μας μιλάει για τα έργα του Θεού, τη σχέση του με τον άνθρωπο και τον κόσμο, το σχέδιο και τις ενέργειές του για τη σωτηρία του ανθρώπου. Λέγεται "γραφή", γιατί στη θεολογική γλώσσα έτσι χαρακτηρίζουμε ένα κείμενο ή μια συλλογή κειμένων. Ονομάζεται "Αγία"  επειδή μιλάει για το Θεό.

 

«Ότι βρίσκεται στη Γραφή είναι εμπνευσμένο από το Πνεύμα του Θεού και είναι ωφέλιμο για τη διδασκαλία της αλήθειας, για τον έλεγχο της πλάνης, για τη διόρθωση των λαθών, για τη διαπαιδαγώγηση σε μια ζωή όπως τη θέλει ο Θεός, ώστε ο άνθρωπος του Θεού να είναι τέλειος και καταρτισμένος για κάθε καλό έργο».

ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ Β'   3,16-17

 

 

Η Αγία Γραφή ή αλλιώς Βίβλος είναι το ιερό βιβλίο των χριστιανών. Την τοποθετούν στην Αγία Τράπεζα των ναών, διαβάζουν αποσπάσματά της στη Θεία Λειτουργία, αλλά και σ’ όλες τις Ιερές Ακολουθίες, τη φυλάσσουν στο σπίτι τους και τη μελετούν.

Η Αγία Γραφή είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε, όταν εφευρέθηκε η τυπογραφία από το Γουτεμβέργιο το 15ο αιώνα. Συγχρόνως είναι και το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στον κόσμο. Έχει ήδη μεταφραστεί σε 1.600 γλώσσες και διαλέκτους και συνεχίζει να μεταφράζεται.

Το όνομα "Βίβλος" προέρχεται από το όνομα μιας πόλης της Φοινίκης, όπου γινόταν επεξεργασία και εμπόριο του παπύρου. Έτσι το όνομα της πόλης κατέληξε να σημαίνει στα ελληνικά "βιβλίο" και η λέξη "Βίβλος" να σημαίνει το βιβλίο των βιβλίων, δηλαδή την Αγία Γραφή.

 

Από τα πανάρχαια χρόνια ο Θεός με διάφορους τρόπους φανερώθηκε στους ανθρώπους και τους αποκάλυψε το θέλημά Του. Αποκαλύφτηκε στους Πατριάρχες, στο Μωυσή, στους Προφήτες και σ' άλλα ιερά πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Μωυσής, οι Προφήτες και όλοι οι άλλοι, στους οποίους ό Θεός φανέρωσε το θέλημά Του, δίδαξαν το λαό προφορικά, αλλά θεώρησαν χρήσιμο και να γράψουν τα όσα ο Θεός τους αποκάλυψε. Τα βιβλία που γράφτηκαν αποτέλεσαν την Παλαιά Διαθήκη.
Όταν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο, δίδαξε προφορικά και έδωσε την εντολή στους μαθητές Του να πορευτούν σ' όλο τον κόσμο και να φέρουν παντού το χαρμόσυνο μήνυμα της Βασιλείας του Θεού. Οι Απόστολοι και οι συνεργάτες τους μετέδωσαν προφορικά το ευαγγέλιο της σωτηρίας. Όταν όμως οι ανάγκες της Εκκλησίας το επέβαλαν, έγραψαν το λόγο του Θεού και έτσι γράφτηκε η Καινή Διαθήκη. Η Παλαιά και ή Καινή Διαθήκη μαζί αποτελούν την Αγία Γραφή.

 

Από τη μια μεριά ο Θεός αναζητά με αγάπη τον άνθρωπο μέσα στην καθημερινή του ζωή, του δείχνει την αλήθεια, τον στηρίζει, τον θεραπεύει από το κακό. Από την άλλη ο άνθρωπος προσπαθεί να καταλάβει τις ενέργειες του θεού, να ανταποκριθεί θετικά και να αλλάξει τη ζωή του βελτιώνοντας έτσι και τον κόσμο ολόκληρο. Αυτήν ακριβώς τη σχέση περιγράφουν οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής στα κείμενά τους. Έτσι η Αγία Γραφή είναι ο "λόγος του Θεού", δοσμένος όμως με τα λόγια των συγγραφέων της Αγίας γραφής.

 

Ο λόγος του Θεού στην αρχή μεταδιδόταν προφορικά κι αργότερα γράφτηκε σε βιβλία. Αυτός είναι ο  γραπτός λόγος του Θεού. Αυτό όμως δεν έγινε με ολόκληρη τη θεία αποκάλυψη. Ένα τμήμα της εξακολούθησε να μεταδίδεται προφορικά μέσα στο χώρο της Εκκλησίας. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει: "Υπάρχουν και άλλα πολλά που έκαμε ο Ιησούς, και πού αν γράφονταν με λεπτομέρειες, ολόκληρος ο κόσμος δε θα μπορούσε να χωρέσει τα βιβλία πού θα γράφονταν (Ιωάν. 21, 25).

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι σύγχρονοι άνθρωποι διαβάζουν την Αγία Γραφή. Οι επιστήμονες (θεολόγοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά.) για να την ερμηνεύσουν και να αντλήσουν απ’ αυτήν χρήσιμα στοιχεία για τις επιστήμες. Άλλοι διαβάζουν τα γοητευτικά κείμενά της για ευχαρίστηση. Πολλοί ψάχνουν στις σελίδες της απαντήσεις για το Θεό, το νόημα της ζωής και τον προορισμό του κόσμου. Τη θεωρούν οδηγό και στήριγμα στη ζωή τους.

 

Πολλοί ζωγράφοι και γλύπτες έχουν εμπνευστεί από τις ιστορίες και τα πρόσωπα της Βίβλου. Το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη τέχνης: τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο. Η μεγάλη επίδραση της Βίβλου στην τέχνη συνεχίζεται και στις μέρες μας.

Εκτός από την τέχνη και τα μνημεία πολιτισμού η Βίβλος έχει επηρεάσει και την καθημερινή ζωή και συμπεριφορά των ανθρώπων, κυρίως των χριστιανών: τις γιορτές και τα έθιμά τους, το πώς πιστεύουν και λατρεύουν το Θεό, πώς αντιμετωπίζουν το συνάνθρωπό τους και τον κόσμο, πώς φέρονται στις απλές αλλά και στις κρίσιμες στιγμές της ζωής τους κ.ά.

Δίκαια, λοιπόν, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Βίβλος βρίσκεται στο κέντρο του πολιτισμού και της ζωής των ανθρώπων στη διάρκεια όλων των αιώνων μετά τη Γέννηση του Χριστού. Αυτό ισχύει για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και όλων των χριστιανικών χωρών του κόσμου. Έτσι, η Αγία Γραφή μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνον κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και πηγή του πολιτισμού τους.