ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

ΤΑΝΙΣ (ΤΑΝΙΝ)

 

ΤΑΝΙΣ (ΤΑΝΙΝ)

 

Η αρχαία Τάνις

Η Τάνις ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου στο βορειοανατολικό τμήμα του δέλτα του Νείλου. Στα εβραϊκά ονομάζεται Σοάν.

 

Η πόλη Τάνις (Τανίν) ανοικοδομήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη είχε κτιστεί 7 χρόνια μετά από τη Χεβρώνα (Αριθμοί 13,22-23).

Ήταν χτισμένη σε ένα αμμώδες νησί, στη νοτιοανατολική πλευρά της ομώνυμης λίμνης, και αποτελούσε λιμάνι και σπουδαίο εμπορικό κέντρο της Κάτω Αιγύπτου.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 Η Τάνις υπήρξε λαμπρή πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Υξώς (17ος αι. π.Χ.), αλλά κατά τη διάρκεια της 21ης Δυναστείας, γύρω στο 1075 π.Χ.. Η Τάνις παρήκμασε με την ίδρυση της Αλεξάνδρειας, αλλά και την επικάλυψη από λάσπη της ευρύτερης περιοχής (6ο αιώνας μ.Χ.), γεγονός που δυσχέρανε την εμπορική κίνηση.

Ο Στράβων την αναφέρει ως μεγάλη και σημαντική πόλη, αν και ο Ιώσηπος την αναφέρει ως ασήμαντη γύρω στο 80 μ.Χ. Η Τάνις καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 174 μ.Χ., σε αντίποινα για μια εξέγερση των κατοίκων της. Τα ερείπιά της βρίσκονται κοντά στο σημερινό Πορτ Σάιντ, και περιλαμβάνουν τον ιερό περίβολο του ναού του Φθα, γεμάτο φοινικόσχημες κολόνες και λωτόσχημα κιονόκρανα, καθώς και οβελίσκους και αγάλματα. Εκτός από τον θεό Φθα, λάτρευαν εκεί την Ίσιδα, τον Ρα και τον Ώρο.

 

 

Η ΤΑΝΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

(Αριθμοί 13,23. Ψαλμοί 77,12)

 

Η μοναδική φορά που αναφέρεται η Τάνις στην Παλαιά Διαθήκη είναι στο βιβλίο των Αριθμών. Έτσι σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη είχε κτιστεί 7 χρόνια μετά από τη Χεβρώνα (Αριθμοί 13,22-23). Στο βιβλίο των Ψαλμών αναφέρεται, ότι ο Θεός είχε κάνει κάποιο θαυμαστό έργο στην πεδιάδα της Τάνεως (Ψαλμός 77,12).

 

 

 

 

Χάρτης της αρχαίας Αιγύπτου