ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

 

Χάρτης της Αιγύπτου

Η Αλεξάνδρεια είναι η δεύτερη πρωτεύουσα της σύγχρονης Αιγύπτου, η οποία ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Αλέξανδρο τον Μέγα. Κατά την Αρχαιότητα υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι και πρωτεύουσα της χώρας  ενώ στην ακμή της αποτελούσε μία από τις επιφανέστερες εστίες πολιτισμού, διάσημη για τη βιβλιοθήκη της.

Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του δέλτα του Νείλου, μεταξύ της Μαρεώτιδος λίμνης και της νήσου του Φάρου. Συνδεόταν τεχνητά με ένα είδος γέφυρας, το λεγόμενο Επταστάδιο, που ένωνε το νησί Φάρος με την πόλη δημιουργώντας έτσι τα δύο λιμάνια της: τον Μεγάλο Λιμένα στα ανατολικά και τον Εύνοστο προς τη δύση. Με τον καιρό οι προσχώσεις πλάτυναν το Επταστάδιο τόσο ώστε κατά τους νεότερους χρόνους να κτιστεί εκεί η τουρκική συνοικία της Αλεξάνδρειας και η νήσος Φάρος να γίνει συνέχεια και προέκταση της πόλης στη θάλασσα.

 

 

 

 

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

 

Η Ηλιούπολη ήταν αρχαία πόλη της Αιγύπτου, που βρισκόταν 10 χλμ. βορειοανατολικά του Καΐρου. Ήταν μια από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου. Η ίδρυσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων και οι Αιγύπτιοι τη θεωρούσαν θεόχτιστη. Η αρχαία ονομασία της ήταν Ων. Για ένα διάστημα πρωτεύουσα της ενωμένης Αιγύπτου.

Η πόλη ήταν χτισμένη πάνω σε χειροποίητο ανάχωμα, από το φόβο των πλημμυρών, και γύρω της διώρυγες συγκέντρωναν σε τεχνητές λίμνες τα επικίνδυνα νερά. Πέντε χιλιόμετρα μακρύτερα, γιγαντιαία νεκρόπολη συγκέντρωνε επί αιώνες θησαυρούς της αιγυπτιακής τέχνης.

 

 

 

ΤΑΝΙΣ (ΤΑΝΙΝ)

 

Η αρχαία Τάνις

Η Τάνις ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου στο βορειοανατολικό τμήμα του δέλτα του Νείλου. Στα εβραϊκά ονομάζεται Σοάν.

 

Η πόλη Τάνις (Τανίν) ανοικοδομήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη είχε κτιστεί 7 χρόνια μετά από τη Χεβρώνα (Αριθμοί 13,22-23).

Ήταν χτισμένη σε ένα αμμώδες νησί, στη νοτιοανατολική πλευρά της ομώνυμης λίμνης, και αποτελούσε λιμάνι και σπουδαίο εμπορικό κέντρο της Κάτω Αιγύπτου.

 

 

 

 ΡΑΜΕΣΣΗ

(Γένεση 46,28. 47,11. Έξοδος 1,11. 12,37. Αριθμοί 33,5)

 

Η Ραμεσσή ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου, στο δέλτα του Νείλου.

 

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, στην περιοχή αυτή ο Ιωσήφ εγκατέστησε τον πατέρα του Ιακώβ και τ' αδέρφια του (Γένεση 46,28-33. 47,1-4. 47,11-12).

Η πόλη Ραμεσσή χτίστηκε όταν οι Αιγύπτιοι φοβήθηκαν την αύξηση του αριθμού των Ισραηλιτών και για να τους εξουθενώσουν τους έβαλαν σε καταναγκαστικές εργασίες. Μεταξύ των πόλεων που έχτισαν οι Ισραηλίτες την εποχή εκείνη ήταν και η Ραμεσσή (Έξοδος 1,8-11). Μετά από 430 χρόνια στην Αίγυπτο, ξεκίνησαν, λοιπόν, οι Ισραηλίτες από τη Ραμεσσή και κατευθύνθηκαν προς τη Σοκχώθ (Έξοδος 12,37-42. Αριθμοί 33,5). 

 

 

ΠΙΘΟΜ (ΠΕΙΘΩΜ)

(Έξοδος 1,11)

 

Η Πιθόμ (Πειθώμ) ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου, στο δέλτα του Νείλου. Ονομάζεται επίσης Περ-Άτουμ (Σπίτι του Άτουμ) και Ηρωόπολις. Η ονομασία προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Πιθόμ, που προέρχεται από την αιγυπτιακή Περ-Άτουμ. Ο θεός Άτουμ ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεούς της αρχαίας Αιγύπτου.

 

Η πόλη Πιθόμ χτίστηκε όταν οι Αιγύπτιοι φοβήθηκαν την αύξηση του αριθμού των Ισραηλιτών και για να τους εξουθενώσουν τους έβαλαν σε καταναγκαστικές εργασίες. Μεταξύ των πόλεων που έχτισαν οι Ισραηλίτες την εποχή εκείνη ήταν και η Πιθόμ (Έξοδος 1,8-11).

 

 

ΒΕΕΛΣΕΠΦΩΝ

(Έξοδος 14,2. Αριθμοί 33,7)

 

Η Βεελσεπφών ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου κοντά στην Ερυθρά θάλασσα, προς την χερσόνησο του Σινά. Ο Θεός είπε στο Μωυσή να φύγουν από την Οθώμ (Βουθάν) και να στρατοπεδεύσουν στην Εϊρώθ, απέναντι από την Έπαυλη, μεταξύ της Μαγδώλου και της Ερυθράς θάλασσας, απέναντι από την Βεελσεπφών (Έξοδος 14,2. Αριθμοί 33,7-8). 

 

 

ΕΪΡΩΘ

(Αριθμοί 33,7)

 

Η Εϊρώθ ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου κοντά στην Ερυθρά θάλασσα, προς την χερσόνησο του Σινά. Η Εϊρώθ ήταν ο τρίτος σταθμός της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν (Αριθμοί 33,7). 

Οι Ισραηλίτες όταν έφυγαν από την Βουθάν (Οθώμ), στρατοπέδευσαν στην Εϊρώθ, η οποία βρισκόταν απέναντι από την Βεελσεπφών και την Μάγδωλο. Μετά την Εϊρώθ διέσχισαν την Ερυθρά θάλασσα (Αριθμοί 33,7-8). 

 

 

ΕΠΑΥΛΙΣ

(Έξοδος 14,2)

 

Η Έπαυλις ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου κοντά στην Ερυθρά θάλασσα, προς την χερσόνησο του Σινά. Ο Θεός είπε στο Μωυσή να φύγουν από την Οθώμ και να στρατοπεδεύσουν απέναντι από την Έπαυλη, μεταξύ της Μαγδώλου και της Ερυθράς θάλασσας, απέναντι από την Βεελσεπφών (Έξοδος 14,2). 

 

 

ΜΑΓΔΩΛΟΣ (ΜΙΓΔΩΛ)

(Έξοδος 14,2. Αριθμοί 33,7)

 

Η Μάγδωλος (Μιγδώλ) ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου κοντά στην Ερυθρά θάλασσα, προς την χερσόνησο του Σινά. Ο Θεός είπε στο Μωυσή να φύγουν από την Οθώμ (Βουθάν) και να στρατοπεδεύσουν στην Εϊρώθ, απέναντι από την Έπαυλη, μεταξύ της Μαγδώλου (Μιγδώλ) και της Ερυθράς θάλασσας, απέναντι από την Βεελσεπφών (Έξοδος 14,2. Αριθμοί 33,7-8). 

 

 

ΣΟΚΧΩΘ

(Έξοδος 12,37. Αριθμοί 33,5)

 

Η Σοκχώθ ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου προς την χερσόνησο του Σινά. Η Σοκχώθ ήταν ο πρώτος σταθμός της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν (Αριθμοί 33,5). 

Όταν οι Ισραηλίτες έφυγαν από την Αίγυπτο, κατευθύνθηκαν προς τη Σοκχώθ. Ήταν περίπου εξακόσιες χιλιάδες άνδρες, χώρια τα παιδιά και οι γυναίκες. Εκεί ζύμωσαν το ζυμάρι που είχαν πάρει από την Αίγυπτο, γιατί είχαν φύγει βιαστικά, και τα έψησαν για να φάνε (Έξοδος 12,37-39. Αριθμοί 33,5). 

 

 

ΟΘΩΜ ή ΒΟΥΘΑΝ   

(Έξοδος 13,20. Αριθμοί 33,7)

 

Η Οθώμ (Βουθάν) ήταν πόλη της αρχαίας Αιγύπτου προς την χερσόνησο του Σινά, λίγο πριν την Ερυθρά θάλασσα. Η Οθώμ (Βουθάν) ήταν ο δεύτερος σταθμός της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν (Αριθμοί 33,6). 

Όταν οι Ισραηλίτες έφυγαν από την Αίγυπτο, μετά από τη Σοκχώθ  στρατοπέδευσαν στην Οθώμ (Βουθάν), λίγο πριν από την έρημο του Σινά (Έξοδος 13,20. Αριθμοί 33,6-7). 

 

 

 

 

 

Χάρτης της αρχαίας Αιγύπτου