ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

 

ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΧΑΝΑΑΝ

ΑΘΑΡΕΙΝ

 

Η Αθαρείν ήταν αρχαία πόλη, τοποθεσία και δρόμος νότια της Χαναάν, κοντά στο βασίλειο των Αραδαίων. Όταν οι Ισραηλίτες έφυγαν από την Κάδης, πήραν την κατεύθυνση προς την Ερυθρά θάλασσα. Ο βασιλιάς της Αράδ, ένας Χαναναίος που κατοικούσε στα νότια της χώρας, έμαθε ότι οι Ισραηλίτες περνούν κοντά από το βασίλειό του, από το δρόμο Αθαρείν (Αθαρίμ), επιτέθηκε εναντίον τους και έπιασε μερικούς απ' αυτούς αιχμαλώτους. Τότε οι Ισραηλίτες ζήτησαν από το Θεό να τους παραδώσει αυτό το λαό στην εξουσία τους. Ο  Κύριος άκουσε την παράκληση του λαού και τους βοήθησε να νικήσουν τους Χαναναίους. Κατέστρεψαν, λοιπόν, ολοσχερώς αυτούς και τις πόλεις τους, χωρίς να πάρουν τίποτα ως λάφυρο (Αριθμοί 21,1-3).

 

 

ΑΪΛΕΙΜ (ΑΪΛΙΜ)

 

Η Αϊλείμ (Αϊλίμ) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νοτιοανατολικά της Ερυθράς θάλασσας στο Σινά, μεταξύ της Μερρά και της ερήμου του Σινά. Η Αϊλείμ ήταν ο πέμπτος σταθμός της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν (Αριθμοί 33,9). 

Μετά από την Μερρά, όπου ο Μωυσής τα νερά έγιναν γλυκά, οι Ισραηλίτες στρατοπέδευσαν στην Αϊλείμ (Αϊλίμ), όπου υπήρχαν 12 νεροπηγές και 70 φοίνικες (Έξοδος 15,22-27. Αριθμοί 33,9).

 

 

ΑΙΛΟΥΣ (ΑΛΟΥΣ)

 

Η Αιλούς (Αλούς) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια του Σινά. Η Αιλούς ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν (Αριθμοί 33,13). Η ισραηλιτική κοινότητα, όταν αναχώρησε από την έρημο Σιν, στρατοπέδευσε πρώτα στη Ραφακά, μετά στους Αιλούς (Αλούς) και κατόπιν στη Ραφιδείν (Έξοδος 17,1. Αριθμοί 33,12-14).

 

 

ΑΣΑΣΩΝ-ΘΑΜΑΡ

(ΑΣΑΣΑΝ-ΘΑΜΑΡ, ΧΑΣΕΣΩΝ-ΤΑΜΑΡ)

 

Η Ασασών-Θαμάρ (Ασασάν-Θαμάρ, Χασεσών-Ταμάρ) ήταν αρχαία πόλη των Αμορραίων, κοντά στην Κάδης, στα νότια της Χαναάν. Η Ασασών-Θαμάρ (Ασασάν-Θαμάρ) ταυτίζεται με την Εγγαδδί (Β' Παραλειπομένων 20,2).

Στην εποχή του Αβραάμ, όταν ο βασιλιάς του Ελάμ ο Χοδολλογομόρ και οι σύμμαχοί του, πήγαιναν για να πολεμήσουν με το στρατό των Σοδόμων και των Γομόρρων, αφού στο πέρασμά τους ερήμωσαν αρκετές χώρες και έφτασαν ως την έρημο Φαράν, κατόπιν επέστρεψαν στην Κάδης και νίκησαν τους Αμαληκίτες και τους Αμορραίους που κατοικούσαν στην Ασασών-Θαμάρ (Γένεση 14,6-7).

Την εποχή των βασιλέων οι Μωαβίτες, οι Αμμωνίτες, οι Εδωμίτες και οι Μιναίοι εξεστράτευσαν να πολεμήσουν εναντίον του Ιωσαφάτ, βασιλιά του Ιούδα. Αγγελιαφόροι πληροφόρησαν τον Ιωσαφάτ ότι μεγάλος στρατός που είχε φτάσει από τη Συρία και πέρα από την Νεκρά Θάλασσα, στρατοπέδευσε στην Ασασάν Θαμάρ (Εγγαδί) (Β' Παραλειπομένων 20,1-2).

 

 

ΑΣΗΡΩΘ

 

Η Ασηρώθ ήταν αρχαία πόλη και περιοχή στην ανατολική πλευρά του Σινά, μεταξύ του όρους του Σινά και της ερήμου Φαράν. Η Ασηρώθ ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν (Αριθμοί 33,17). 

 

Κατά το δεύτερο χρόνο της πορείας στην έρημο, όταν οι Ισραηλίτες έφυγαν από την έρημο του Σινά, έφτασαν στην Ασηρώθ. Εκεί ο Μωυσής παντρεύτηκε μια Αιθιόπισσα, γεγονός που προκάλεσε τη ζηλοφθονία του Ααρών και της Μαριάμ. Ο Κύριος είπε στο Μωυσή, στον Ααρών και στη Μαριάμ να πάνε και οι τρεις τους στη Σκηνή του Μαρτυρίου.

Όταν έφτασαν εκεί, κατέβηκε ο Κύριος μέσα σε στήλη νεφέλης. Στάθηκε στην είσοδο της Σκηνής και επέπληξε αυστηρά τον Ααρών και τη Μαριάμ για τη στάση τους απέναντι στο Μωυσή. Ο Κύριος οργίστηκε εναντίον τους και η νεφέλη αποτραβήχτηκε από πάνω απ' τη Σκηνή και τότε η Μαριάμ γέμισε λέπρα. Ο Ααρών την κοίταξε και ζήτησε συγχώρεση από το Μωυσή για την ανοησία τους.

Τότε ο Μωυσής ζήτησε από τον Κύριο να την θεραπεύσει. Σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, η Μαριάμ έμεινε περιορισμένη εφτά μέρες έξω από το στρατόπεδο (Αριθμοί 11,35. 12,1-15. 33,17).

 

 

ΒΑΝΑΙΑ Ή ΒΗΡΩΘ  

 

Η Βαναία (Βηρώθ) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Βαναία (Βηρώθ) ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Μασουρούθ (Αριθμοί 33,31). Οι Ισραηλίτες στρατοπέδευσαν στην Βηρώθ, την οποία κατοικούσαν οι απόγονοι του Ιακίμ, και λίγο μετά κατευθύνθηκαν προς το όρος Ωρ, όπου πέθανε ο Ααρών (Δευτερονόμιο 10,6).

 

 

ΓΕΛΑΜΨΟΥΡ (ΣΟΥΡ)

 

Η Γελαμψούρ (Σουρ) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν προς την Αίγυπτο (Α' Βασιλειών 27,8). Ο Δαβίδ, όταν κατέφυγε στους Φιλισταίους για ν' αποφύγει την οργή του Σαούλ και εγκαταστάθηκε στη Σικελάγ, αυτός και οι άνδρες του έκαναν επιδρομές ενάντια στους Γεσιρίτες και στους Αμαληκίτες, οι οποίοι κατοικούσαν από τη Γελαμψούρ μέχρι την Αίγυπτο. Χτυπούσαν αυτές τις περιοχές και δεν άφηναν ζωντανούς, ούτε άνδρες ούτε γυναίκες. Έπαιρναν τα ζώα τους και ότι άλλο πολύτιμο έβρισκαν. Αυτό εφάρμοζε ο Δαβίδ όλο τον καιρό που έμεινε στη χώρα των Φιλισταίων, επειδή τα μέρη αυτά ήταν φιλικά προς τους Φιλισταίους, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς, που να μαρτυρούσε στον Αγχούς τις πράξεις του Δαβίδ (Α' Βασιλειών 27,8-11).

 

 

ΕΒΡΩΝΑ (ΑΒΡΩΝΑ)

 

Η Εβρωνά (Αβρωνά) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Εβρωνά ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Ετεβαθά (Αριθμοί 33,34).  

 

 

ΕΤΕΒΑΘΑ (ΙΑΤΒΑΘΑ)

 

Η Ετεβαθά (Ιατβαθά) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Ετεβαθά ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά το όρος Γαδγάδ, και στην οποία υπήρχαν νερά και χείμαρροι (Αριθμοί 33,33. Δευτερονόμιο 10,7).  

 

 

ΚΑΤΑΑΘ

 

Η Καταάθ ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Καταάθ ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Μακηλώθ (Αριθμοί 33,26).  

 

 

ΛΕΒΩΝΑ

(Αριθμοί 33,20)

 

Η Λεβωνά ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Λεβωνά ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Ρεμών Φαρές (Αριθμοί 33,20). 

 

 

ΜΑΚΕΛΛΑΘ

 

Η Μακελλάθ ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Μακελλάθ ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Ρεσσάν (Αριθμοί 33,22). 

 

 

ΜΑΚΗΛΩΘ

 

Η Μακηλώθ ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Μακηλώθ ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Χαραδάθ (Αριθμοί 33,25). 

 

 

ΜΑΣΟΥΡΟΥΘ ή ΜΙΣΑΔΑΪ  

 

Η Μασουρούθ ή Μισαδαΐ (Μοσερά, Μωσερώθ) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Μασουρούθ ή Μισαδαΐ ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν (Αριθμοί 33,30). Οι Ισραηλίτες στρατοπέδευσαν στην Βηρώθ και μετά στη Μισαδαΐ, κοντά στο όρος Ωρ, όπου πέθανε ο Ααρών (Δευτερονόμιο 10,6).

 

 

ΡΑΘΑΜΑ (ΡΙΘΜΑ)

 

Η Ραθαμά (Ριθμά) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Ραθαμά ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Ασηρώθ (Αριθμοί 33,18). 

 

 

ΡΑΦΑΚΑ

 

Η Ραφακά ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια του Σινά. Η Ραφακά ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν (Αριθμοί 33,12). 

Η ισραηλιτική κοινότητα, όταν αναχώρησε από την έρημο Σιν, στρατοπέδευσε πρώτα στη Ραφακά, μετά στους Αιλούς και κατόπιν στη Ραφιδείν (Έξοδος 17,1. Αριθμοί 33,12-14).

 

 

ΡΑΦΙΔΕΙΝ

 

Η Ραφιδείν (Ραφιδίν) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία στα νότια του Σινά, κοντά στο όρος Χωρήβ. Η Ραφιδείν ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν (Αριθμοί 33,14). 

Στη Ραφιδείν έφτασαν οι Ισραηλίτες μετά από την έρημο Σιν. Εκεί στρατοπέδευσαν και επειδή δεν υπήρχε νερό να πιουν, άρχισαν τότε να τα βάζουν με το Μωυσή. Τότε ο Μωυσής, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, πήρε το ραβδί του και πήγε στο όρος Χωρήβ, όπου χτύπησε το βράχο και βγήκε νερό για να πιει ο λαός (Έξοδος 17,1-7. Αριθμοί 33,14).

 

 

ΡΕΜΩΝ ΦΑΡΕΣ (ΡΙΜΜΩΝ ΦΑΡΕΣ)

 

Η Ρεμών Φαρές (Ριμών Φαρές) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Ρεμών Φαρές ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Ραθαμά (Αριθμοί 33,19).  

 

 

ΡΕΣΣΑΝ (ΡΙΣΣΑ)

 

Η Ρεσσάν (Ρισσά) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Ρεσσάν ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Λεβωνά (Αριθμοί 33,21).  

 

 

ΣΑΦΑΡ (ΣΑΦΕΡ)

 

Η Σαφάρ (Σαφέρ) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Σαφάρ ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Μακελλάθ (Αριθμοί 33,23).

 

 

ΣΕΛΜΩΝΑ

 

Η Σελμωνά ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Σελμωνά ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν δύο φορές. Η πρώτη ήταν μετά την Μαθεκκά (Αριθμοί 33,29) και η δεύτερη, όταν οι Ισραηλίτες έφυγαν από το όρος Ωρ κατευθύνθηκαν μέσα από την έρημο προς την Ερυθρά θάλασσα (Αριθμοί 21,4. Δευτερονόμιο 2,1) και κατόπιν στρατοπέδευσαν στη Σελμωνά και μετά στη Φινώ (Αριθμοί 33,41-42).

Μετά την κατάληψη της Χαναάν από τους Ισραηλίτες, η Σελμωνά αποτέλεσε ένα από τα όρια των νότιων συνόρων της φυλής Ιούδα. Τα νότια σύνορα μετά την Κάδης, περνούσαν από την Σελμωνά, μετά από την κοιλάδα που είναι προς την Αίγυπτο και κατέληγαν στη Μεσόγειο θάλασσα (Ιησούς του Ναυή 15,3-4).

 

 

ΤΑΡΑΘ

 

Η Ταράθ ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Ταράθ ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Καταάθ (Αριθμοί 33,18). 

 

 

ΦΙΝΩ

 

Η Φινώ ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Φινώ ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά το όρος Ωρ, όπου πέθανε ο Ααρών, και την Σελμωνά (Αριθμοί 33,41-42).

 

 

ΧΑΡΑΔΑΘ (ΧΑΡΑΔΑ)

 

Η Χαραδάθ (Χαραδά) ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία νότια της Χαναάν και βορειοδυτικά της αραβικής χερσονήσου. Η Χαραδάθ ήταν ένας από τους σταθμούς της πορείας των Ισραηλιτών προς τη Χαναάν, στην οποία στρατοπέδευσαν μετά την Σαφάρ (Αριθμοί 33,24).