ΑΡΧΑΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΙ

 

ΕΛΑΜ - ΕΛΑΜΙΤΕΣ

 

Το αρχαίο Ελάμ

ΕΛΑΜ

 

Το Ελάμ είναι αρχαία βιβλική χώρα, ανατολικά της Βαβυλώνας, κατά μήκος των ΒΑ. ακτών του Περσικού κόλπου, στη νοτιοδυτική Περσία. Πρωτεύουσα του Ελάμ ήταν πόλη Σούσα, η οποία αργότερα την κατέλαβαν οι Πέρσες.
Η χώρα Ελάμ βρισκόταν στη θέση του σημερινού Χουζιστάν, όπου και η αρχαία Σουσιανή. Συνόρευε βόρεια με την Ασσυρία και τη Μηδία, νότια με τον Περσικό κόλπο, ανατολικά και νοτιοανατολικά με την Περσία.

 

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΑΜΙΤΩΝ

 

Οι Ελαμίτες ήταν αρχαίος λαός, συγγενικός με τους Εβραίους, που κατοικούσε στο Ελάμ, κατά μήκος των ΒΑ. ακτών του Περσικού κόλπου. Οι κάτοικοί της χώρας Ελάμ θεωρούνταν απόγονοι του Ελάμ, του μεγαλύτερου γιου του Σημ (Γένεση 10,22. Α' Παραλειπομένων 1,17).

 

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΜΙΤΩΝ

 

Οι Ελαμίτες διώχτηκαν κατά το 3.000 π.Χ. από τους Χατάμτες, που διατήρησαν πολλά πολιτιστικά στοιχεία των νικημένων. Πήραν τη σφηνοειδή γραφή, που την απλοποίησαν και την προσάρμοσαν στη γλώσσα τους. Είχαν πρωτεύουσα τα Σούσα. Οι Βαβυλώνιοι, οι Ασσύριοι και οι Πέρσες τους θεωρούσαν ντόπιους και καθαυτό Ελαμίτες. Οι βασιλιάδες του Ελάμ, ενώ στην αρχή είχαν εχθρικές σχέσεις με τους Βαβυλώνιους, αργότερα τους βοήθησαν να αποτινάξουν το ζυγό των Ασσυρίων. Τον 6ο π.Χ. αιώνα, η χώρα έγινε τμήμα του νεοβαβυλωνιακού κράτους. Το 559 π.Χ. ο Πέρσης βασιλιάς Κύρος έγινε κύριος της χώρας και τα Σούσα ήταν μια από τις πρωτεύουσες της δυναστείας των Αχαιμενιδών.

 

 

ΟΙ ΕΛΑΜΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

 

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή γενάρχης των Ελαμιτών είναι ο μεγαλύτερος γιος του Σημ, ο Ελάμ (Αϊλάμ) (Γένεση 10,22. Α' Παραλειπομένων 1,17).

Η πρωτεύουσά του τα Σούσα, έγινε σπουδαία πόλη από τους διαδόχους τους, τους Πέρσες, και μία από τις πρωτεύουσές τους (Νεεμίας 1,1. Εσθήρ 1,2. Δανιήλ 8,2). Επί εποχής Βαλτάσαρ το Ελάμ ήταν Βαβυλωνιακή επαρχία (Δανιήλ 8,2).

 

Ήταν δυνατό βασίλειο επί βασιλείας Χοδολλογομόρ (Χοδολλογομέρ, Γένεση 14,1), και πολεμικός λαός (Ησαΐας 22,6. Ιερεμίας 49,35). Ο Χοδολλογομόρ, βασιλιάς του Ελάμ, και οι σύμμαχοί του βασιλιάδες, ο Αμαρφάλ, ο Αριώχ και ο Θαργάλ κήρυξαν τον πόλεμο στους βασιλιάδες των Σοδόμων, των Γομόρρων, της Αδαμά, της Σεβωείμ και της Βαλάκ, επειδή εκείνη την εποχή ήταν υποτελείς του και επαναστάτησαν. Αφού ερήμωσαν αρκετές χώρες στο πέρασμά τους, ο Χοδολλογομόρ και οι σύμμαχοί του, νίκησαν το στρατό των Σοδόμων και των Γομόρρων κοντά στη Νεκρά θάλασσα και λεηλάτησαν τις πόλεις τους. Επειδή όμως, μέσα στους αιχμαλώτους ήταν και ο Λωτ με την οικογένειά του, ο Αβραάμ συγκέντρωσε ένα μικρό στρατό και τους καταδίωξε. Τους επιτέθηκε τη νύχτα και τους νίκησε, ελευθερώνοντας τον ανηψιό του (Γένεση 14,1-16).

 

Από την Ελάμ καταγόταν ο προφήτης Σαμέας ή Σαμαΐα, ο οποίος έζησε την εποχή των Ροβοάμ και Ιεροβοάμ (Γ' Βασιλέων 12,22. Β' 12,24ξ. Παραλειπομένων 11,2).

Στην Καινή Διαθήκη, την ημέρα της Πεντηκοστής στην Ιερουσαλήμ, μεταξύ του πλήθους  υπήρχαν και Ελαμίτες που άκουσαν το κήρυγμα των Αποστόλων (Πράξεις 2,9).