ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΟΙ ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

ΘΑΜΝΙ

 

Ο ΘΑΜΝΙ

 

Ο Θαμνί ήταν Φιλισταίος που, την εποχή του Σαμψών, κατοικούσε στη Θαμναθά (Κριταί 15,6).

 

 

Κάποτε ο Σαμψών, ο οποίος ζητούσε αφορμή για να τα βάλει με τους Φιλισταίους, οι οποίοι καταδυνάστευαν τους Ισραηλίτες, είχε πάει στη Θαμναθά κι εκεί είδε μια νεαρή Φιλισταία, την κόρη του Θαμνί. Παρά τις αντιρρήσεις των γονέων του ζήτησε να την παντρευτεί (Κριταί 14,1-4).

Ο Σαμψών και οι γονείς του έφτασαν στη Θαμναθά και συνάντησαν την κοπέλα, η οποία του άρεσε πολύ. Κανόνισαν τις λεπτομέρειες για το γάμο και έφυγαν. Μετά από λίγες ημέρες, ξαναπήγε ο Σαμψών με τους γονείς του στη Θαμναθά, για να πάρει και επίσημα την κοπέλα για γυναίκα του (Κριταί 14,7-8).

 

Μαζί με τους γονείς του πήγαν στο σπίτι της κοπέλας κι ο Σαμψών ετοίμασε εκεί επταήμερο γαμήλιο συμπόσιο, σύμφωνα με τα έθιμα που επικρατούσαν την εποχή εκείνη. Οι γονείς της κοπέλας κάλεσαν τριάντα νέους, ως συνοδούς, για να τον συντροφεύουν. Ο Σαμψών τους είπε: «θα σας πω ένα αίνιγμα, αν μου το λύσετε στις εφτά μέρες που θα διαρκέσει το συμπόσιο, θα σας δώσω τριάντα λινούς χιτώνες και τριάντα γιορτινές φορεσιές. Αν όμως δεν μπορέσετε να μου το λύσετε, τότε εσείς θα μου δώσετε τριάντα λινούς χιτώνες και τριάντα γιορτινές φορεσιές».

Αυτοί του απάντησαν: «Πες μας το αίνιγμα σου, να το ακούσουμε». Ο Σαμψών τους είπε: «Ποιο είναι εκείνο που τρώγεται, που βγήκε από εκείνον που τρώει και ποιο είναι αυτό που έχει γλύκα, που βγήκε απ' αυτόν που έχει δύναμη;» (Κριταί 14,10-14)

Τρεις μέρες, πέρασαν, και δεν μπόρεσαν να λύσουν το αίνιγμα. Την τέταρτη μέρα είπαν στη γυναίκα του Σαμψών: «Προσπάθησε με κολακείες να καταφέρεις τον άντρα σου να μας εξηγήσει το αίνιγμα, για να μην βάλουμε φωτιά και σας κάψουμε κι εσένα και το σπίτι του πατέρα σου. Μας καλέσατε εδώ, για να μας κλέψετε με τα αινίγματα;»

Τότε η γυναίκα του Σαμψών έπεσε στο λαιμό του κλαίγοντας και προσπάθησε να τον πείσει να της εξηγήσει το αίνιγμα. Ο Σαμψών αρνήθηκε να της το αποκαλύψει, ώσπου τέλειωσαν οι εφτά μέρες που κράτησε το συμπόσιο. Την έβδομη πια μέρα, της έδωσε τη λύση, γιατί τον είχε ταλαιπωρήσει πολύ. Κι αυτή έδωσε τη λύση του αινίγματος στους συμπατριώτες της. Την έβδομη μέρα, πριν βασιλέψει ο ήλιος, οι άντρες της πόλης του είπαν: «Τι απ' το μέλι πιο γλυκό, κι απ' το λιοντάρι πιο δυνατό;».

Κι αυτός τους απάντησε: «Εάν δεν εκβιάζατε με απειλές τη γυναίκα μου δεν θα μπορούσατε ποτέ να βρείτε λύση στο αίνιγμα μου» (Κριταί 14,14-18).

Τότε ο Σαμψών πήγε στην Ασκάλωνα, σκότωσε τριάντα Φιλισταίους, πήρε τα ρούχα και τις στολές τους και τα έδωσε σ' εκείνους που είχαν λύσει το αίνιγμα. Μετά εγκατέλειψε τη γυναίκα του και πήγε οργισμένος στο σπίτι του πατέρα του. Τη γυναίκα του Σαμψών την έδωσαν οι γονείς της σ' έναν από τους τριάντα συνοδούς του (Κριταί 14,19-20).

 

Ύστερα από λίγο καιρό, κατά την εποχή του θερισμού των σιτηρών, ο Σαμψών επισκέφτηκε τη γυναίκα του και της έφερε ως δώρο ένα κατσίκι. Αλλά όταν ζήτησε να πλαγιάσει με τη γυναίκα του, ο πατέρας της ο Θαμνί δεν τον άφησε να μπει, γιατί την έδωσε σ' έναν από τους συνοδούς του. Του πρότεινε όμως να πάρει τη μικρότερη αδερφή της που ήταν ωραιότερη από κείνη.

Τότε ο Σαμψών οργισμένος πήγε κι έπιασε 300 αλεπούδες. Κατόπιν έδεσε ουρά με ουρά τις αλεπούδες και έβαλε από έναν δαυλό ανάμεσα στις ουρές τους. Άναψε τους δαυλούς κι άφησε τις αλεπούδες ελεύθερες στα σπαρτά των Φιλισταίων. Έτσι κάηκαν όλα τα σιτηρά, καθώς και πολλοί αμπελώνες και ελαιώνες (Κριταί 15,1-5).

Όταν έμαθαν οι Φιλισταίοι ότι ο Σαμψών έκαψε τα σπαρτά τους, πήγαν στο σπίτι του Θαμνί και έκαψαν την κόρη του και το σπίτι του.  Τότε ο Σαμψών τους χτύπησε αλύπητα με μεγάλη σφαγή (Κριταί 15,6-8).

 

 

ΓΟΛΙΑΘ

 

Ο ΓΟΛΙΑΘ

 

Δαβίδ και Γολιάθ

Ο Γολιάθ ήταν Φιλισταίος γίγαντας από τη Γεθ. Το ύψος του ήταν περίπου 2,5 μέτρα. Φορούσε περικεφαλαία στο κεφάλι του και αλυσιδωτό θώρακα, από χαλκό και σίδηρο, που το βάρος του ήταν περίπου 50 κιλά. Είχε χάλκινες περικνημίδες στα πόδια του και χάλκινη ασπίδα στους ώμους του. Το δόρυ του ήταν χοντρό και μεγάλο, σαν το αντί του αργαλειού και η σιδερένια λόγχη του ζύγιζε περίπου 6,5 κιλά (Α' Βασιλειών 17,4-7). Είναι γνωστός στην Παλαιά Διαθήκη από τη μονομαχία του με το Δαβίδ, ο οποίος με μια σφεντόνα σκότωσε το Φιλισταίο γίγαντα (Α' Βασιλειών 17,41-51).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Γολιάθ

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

ΟΧΟΖΑΘ (ΑΧΟΥΖΑΘ): Ο Οχοζάθ (Αχουζάθ) ήταν ο νυμφαγωγός του βασιλιά των Γεράρων Αβιμέλεχ (Γένεση 21,22. 26,26).

 

ΦΙΧΟΛ (ΦΙΛΟΧ): Ο Φιχόλ (Φιλόχ) ήταν ο αρχιστάτηγος του βασιλιά των Γεράρων Αβιμέλεχ (Γένεση 21,22. 26,26).

 

ΝΑΣΙΒ: Ο Νασίβ ήταν ο Φιλισταίος διοικητής της φρουράς στη Βαμά της φυλής Βενιαμίν (Α' Βασιλειών 10,5). Οι Φιλισταίοι την εποχή των Βασιλέων, πριν ο Σαούλ γίνει βασιλιάς του Ισραήλ,  είχαν στη Βαμά της φυλής Βενιαμίν, φρουρά πάνω στο λόφο του Θεού (Α' Βασιλειών 10,5). Ο Ιωνάθαν, γιος του Σαούλ, χτύπησε και σκότωσε το Νασίβ και τη φρουρά των Φιλισταίων στη Βαμά. Οι Φιλισταίοι μετά απ' αυτό συγκεντρώθηκαν για να πολεμήσουν τους Ισραηλίτες. Ο στρατός των Φιλισταίων αποτελούνταν από 30.000 πολεμικά άρματα, 6.000 ιππείς και χιλιάδες πεζούς, οι οποίοι στρατοπέδευσαν στη Μαχμάς, απέναντι από τη Βαιθωρών (Α' Βασιλειών 13,3-5). Στον πόλεμο που ακολούθησε οι Φιλισταίοι νικήθηκαν και πανικόβλητοι γύρισαν πίσω στον τόπο τους (Α' Βασιλειών κεφ. 13-14).

 

ΑΜΜΑΧ (ΜΑΩΧ): Ο Αμμάχ (Μαώχ) ήταν πατέρας του Αγχούς (Αχίς) βασιλιά της Γεθ την εποχή του Σαούλ και του Δαβίδ (Α' Βασιλειών 27,2). Πιθανόν βέβαια να υπήρξε και ο ίδιος βασιλιάς της πόλης.

 

ΜΑΑΧΑ: Ο Μααχά ήταν πατέρας του Αγχούς (Αχίς) βασιλιά της Γεθ την εποχή του Σολομώντα (Γ' Βασιλειών 2,39). Πιθανόν βέβαια να υπήρξε και ο ίδιος βασιλιάς της πόλης.