ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

 

Ο ΙΣΑΑΚ

 

Ο πατριάρχης Ισαάκ

Ο Ισαάκ ήταν πατριάρχης του Ισραήλ, πρόγονος του Δαβίδ και του Ιησού Χριστού (Ματθ. 1,1-16. Λουκ. 3,23-38). Ήταν γιος του Αβραάμ και της Σάρρας (Γένεση 21,1-8. Ιησούς του Ναυή 24,4),  σύζυγος της Ρεβέκκας και πατέρας του Ιακώβ και του Ησαύ (Γένεση 25,20-28. Ιησούς του Ναυή 24,4).

Γεννήθηκε όταν ο Αβραάμ ήταν 100 ετών και η Σάρρα 90 ετών (Γένεση 17,17. 21,5). Ονομάστηκε Ισαάκ (γέλιο), γιατί οι γονείς του γέλασαν με δυσπιστία στη σκέψη ότι ήταν δυνατόν να αποκτήσουν παιδί στην προχωρημένη ηλικία που ήταν (Γένεση 17,17-19. 18,9-15. 21,6). Ο Ισαάκ ήταν άνθρωπος πίστεως και εμπιστοσύνης προς το Θεό, ενώ ο χαρακτήρας του ήταν ήπιος και ειρηνικός.

 

Ο Ισαάκ έζησε μέχρι που είδε τον Ιακώβ να επιστρέφει. Πέθανε σε ηλικία 180 ετών στη Χεβρών, και εκεί οι γιοι του τον έθαψαν στο σπήλαιο Μαχπελά (Γένεση 35,27-29). Η Καινή Διαθήκη αναφέρει συχνά τον Ισαάκ και τη ζωή του: η προσφορά του ως θυσία από τον Αβραάμ (Ιάκωβος 2,21), η αναφορά του Ιησού ως άνθρωπος πίστης (Λουκάς 20,37), όπως και στην επί του Όρους ομιλία (Ματθαίος 8,11). Επίσης στις επιστολές προς Ρωμαίους (9,7), και προς Γαλάτας (4,28). Αναφέρεται και στον κατάλογο των ηρώων της πίστεως (Εβραίους 11,17-20).

Το όνομά του αναφέρεται και στη γενεαλογικό πίνακα των απογόνων του Αβραάμ (Α' Παραλειπομένων 1,28) και στο γενεαλογικό πίνακα του Ιησού Χριστού (Λουκάς 3,34). Ο Ισαάκ εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως (Κυριακή των Προπατόρων).

 

 

 

 

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

 

Η Αγία Ρεβέκκα 

ΡΕΒΕΚΚΑ: Η Ρεβέκκα ήταν κόρη του Βαθουήλ (Βεθουήλ) (Γένεση 22,23). Το όνομα της μητέρας της δεν αναφέρεται. Παππούς της ήταν ο Ναχώρ και γιαγιά της η Μελχά. Ήταν αδερφή του Λάβαν, γυναίκα του Ισαάκ (Γένεση 25,20) και μητέρα του Ιακώβ και του Ησαύ.

Η Ρεβέκκα αναφέρεται για πρώτη φορά στη γενεαλογία του Ναχώρ, αδερφού του Αβραάμ (Γένεση 22,20-24). Η αγαπημένη τροφός της Ρεβέκκας ήταν η Δεβώρα, η οποία την συνόδευσε στην Χαναάν (Γένεση 35,8).

Μετά από χρόνια που ο Ιακώβ επέστρεψε στη Χαναάν, βρήκε τη μητέρα του νεκρή στον οικογενειακό τάφο, που ήταν μέσα σε σπηλιά στον αγρό Μαχπελά (Γένεση 49,31). Η Ρεβέκκα εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως Αγία την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως (Κυριακή των Προπατόρων).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Ρεβέκκα

 

 

 

ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

 

ΗΣΑΥ: Πρωτότοκος γιος του πατριάρχη Ισαάκ και της Ρεβέκκας (Γένεση 25,24-25. Ιησούς του Ναυή 24,4), δίδυμος αδερφός του Ιακώβ. Το όνομά του "Ησαύ" σημαίνει τριχωτός ενώ "Εδώμ" σημαίνει «κόκκινος». Το όνομα αυτό του αποδόθηκε καθώς πούλησε τα πρωτοτόκιά του για ένα "κοκκινωπό φαγητό" και επειδή όταν γεννήθηκε ήταν πολύ κόκκινος. Από το όνομά του ονομάστηκαν και οι απόγονοι του οι Εδωμίτες, οι οποίοι κατοίκησαν νότια της Νεκράς Θάλασσας. Τα εδάφη στα οποία κατοίκησαν οι απόγονοί του, αποτελούνταν κυρίως από κοκκινόχωμα.

Η Παλαιά Διαθήκη δεν μας δίνει πληροφορίες για το τέλος του Ησαύ. Αναφέρεται όμως ότι ο Κύριος του έδωσε ως κληρονομιά την περιοχή της Σηείρ (Ιησούς του Ναυή 24,4). Στην επιστολή προς Εβραίους ο Ησαύ χαρακτηρίζεται "πόρνος" και "βέβηλος" (Εβραίους 12,16-17). Ο προφήτης Μαλαχίας αναφέρει ότι ο Κύριος αγάπησε τον Ιακώβ και μίσησε τον Ησαύ (Μαλαχίας 1,2-3).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ησαύ

 

 

Ο πατριάρχης Ιακώβ

ΙΑΚΩΒ: Ο Ιακώβ ήταν Πατριάρχης του Ισραήλ και πρόγονος του Ιησού. Ήταν ο δεύτερος γιος του Πατριάρχη Ισαάκ και της Ρεβέκκας (Γένεση 25,20-28. Ιησούς του Ναυή 24,4). Ήταν μικρότερος και δίδυμος αδερφός του Ησαύ και πατέρας 12 γιων οι οποίοι έγιναν προπάτορες των 12 φυλών του Ισραήλ (Γένεση κεφ. 25-49). Τα παιδιά του Ιακώβ ήταν ο Ρουβήν, ο Συμεών, ο Λευΐ, ο Ιούδας, ο Ισσάχαρ, ο Ζαβουλών, ο Δαν, ο Νεφθαλείμ, ο Γαδ, ο Ασήρ, ο Ιωσήφ και ο Βενιαμίν.

Ο Ιακώβ ονομάστηκε και Ισραήλ. Το όνομα αυτό θα γίνει αργότερα το εθνικό όνομα όλων των Εβραίων. Στις εβραϊκές λέξεις που συναντούμε την κατάληξη -ηλ ή -ελ σημαίνει ότι περιέχεται η λέξη «Θεός». Κατά τη γέννησή του κρατούσε τη φτέρνα του αδερφού του, γι αυτό και ονομάστηκε Ιακώβ, που σημαίνει "υποσκελιστής" (Γένεση 25,26). Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη ο Ιακώβ έζησε περίπου τον 18ο αι. π.Χ.

 

Ο Ιακώβ έζησε στην Αίγυπτο δεκαεφτά χρόνια. Η διάρκεια της ζωής του ήταν 147 χρόνια. Όταν πλησίαζε ο καιρός του θανάτου του, κάλεσε το γιο του τον Ιωσήφ και του ζήτησε να μην τον θάψει στην Αίγυπτο, αλλά στον τάφο των πατέρων του. Ο Ιωσήφ του το υποσχέθηκε (Γένεση 47,28-31).

Ο Ιακώβ έζησε συνολικά 147 χρόνια. Το όνομα του αναφέρεται αρκετές φορές και στην Καινή Διαθήκη. Αναφέρεται και στον κατάλογο των ηρώων της πίστεως (προς Εβραίους 11,20-21). Το όνομά του αναφέρεται και στο γενεαλογικό πίνακα των απογόνων του Αβραάμ (Α' Παραλειπομένων 1,34) και στο γενεαλογικό πίνακα του Ιησού Χριστού (Λουκάς 3,34). Ο Ιακώβ εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως (Κυριακή των Προπατόρων).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ιακώβ

 

 

 

ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

ΔΕΒΩΡΑ: Η Δεβώρα ήταν η αγαπημένη τροφός της Ρεβέκκας, την οποία συνόδευσε στην Χαναάν στο σπίτι του Ισαάκ.

Όταν ο Ιακώβ εγκαταστάθηκε στη Βαιθήλ, ο Ισαάκ ήταν σε βαθιά γεράματα και η Ρεβέκκα είχε ήδη πεθάνει. Εκείνη την εποχή πέθανε σε βαθιά γεράματα και η Δεβώρα, η τροφός της Ρεβέκκας, και την έθαψαν νότια της Βαιθήλ, κάτω από μια βελανιδιά. Η βελανιδιά αυτή ονομάστηκε "βελανιδιά του πένθους" (Γένεση 35,8).