ΙΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

 

ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

 

ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

 

Το Όρος των Ελαιών

Το Όρος των Ελαιών είναι η οροσειρά, που βρίσκεται ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Το βουνό ανήκει στα όρη της Ιουδαίας και τ' όνομά του το πήρε από τους ελαιώνες, που υπήρχαν παλιότερα στο βουνό.

Το Όρος των Ελαιών έχει τρεις κορυφές: Τη βόρεια, που ονομάζεται όρος Σκοπός, με ύψος 826 μέτρα, πάνω στην οποία έχει κτισθεί το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Τη μεσαία με το νοσοκομείο της Αυγούστας Βικτώριας και τη νότια, που ονομάζεται όρος της Διαφθοράς, με ύψος 747 μέτρα και συγκεντρώνει όλα τα χριστιανικά προσκυνήματα, μοναστήρια και εκκλησίες. Χάρτης της Ιερουσαλήμ.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Από τους βιβλικούς χρόνους μέχρι σήμερα, το Όρος των Ελαιών είναι τόπος ταφής των Εβραίων. Η νεκρόπολη στη νότια κορυφή, ήταν ο τόπος ταφής των πιο σημαντικών προσώπων της Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο των βιβλικών βασιλέων. Υπάρχουν 150.000 περίπου τάφοι στο βουνό, συμπεριλαμβανομένων των τάφων που παραδοσιακά συνδέονται με τον Ζαχαρία και τον Αβεσσαλώμ. Στο άνω τμήμα της πλαγίας βρίσκεται ο τάφος των προφητών Αγγαίου, Ζαχαρία και Μαλαχία.

Ρωμαίοι στρατιώτες από την 10η Λεγεώνα στρατοπέδευσαν στο όρος κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ιερουσαλήμ το έτος 70 μ.Χ. Το Όρος των Ελαιών, έγινε το παραδοσιακό μέρος, όπου οι Εβραίοι θρηνούν για την καταστροφή του ναού. Χιλιάδες τάφοι καταστράφηκαν, και μάλιστα σημαντικών προσώπων, προκειμένου κατά καιρούς να χτιστούν διάφορα έργα και κατασκευές.

 

 

 

ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ


Από τον 4ο μ.Χ. αιώνα πάνω στο Όρος των Ελαιών χτίστηκαν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Κατά τον 5ο και 6ο αιώνα
είχαν κτισθεί 24 άλλα χριστιανικά ιδρύματα μεταξύ των οποίων εκκλησίες, μοναστήρια και ξενώνες για τους προσκυνητές.


 

Το Όρος των Ελαιών

Σήμερα τα χριστιανικά προσκυνήματα του Όρους των Ελαιών είναι:
Ο τόπος της Ανάληψης: Στον τόπο αυτό υπήρχε
μεγάλη χριστιανική βασιλική, που ονομάζονταν Εκκλησία εν Ελαιώνι. Την εκκλησία έκτισε η Αγία Ελένη και κατέστρεψαν οι Πέρσες το 614 μ.Χ. και ξαναχτίσθηκε με τα ίδια σχεδόν σχέδια από τους Σταυροφόρους. Το 1187 ο νικητής Σαλαντίν την έκαμε τζαμί, ενώ τους γύρω χριστιανικούς προσκυνηματικούς χώρους τους χάρισε σε μουσουλμανικές οικογένειες της Ιερουσαλήμ.

Τα ερείπια της βασιλικής αυτής βρίσκονται σήμερα στη λατινική εκκλησία του Πάτερ Ημών. Στον τόπο της Ανάληψης κτίσθηκε το 387 μεγάλη οκταγωνική εκκλησία, το Εμβώμιον, όπως το έλεγαν οι βυζαντινοί, ο φωτεινός σταυρός του οποίου φαινόντανε απ' όλη την Ιερουσαλήμ. Μέσα στην εκκλησία αυτή βρίσκεται το αποτύπωμα του δεξιού ποδιού του Κυρίου κατά την Ανάληψη. Το προσκύνημα αυτό ανήκει στους Μωαμεθανούς αλλά έχουν δικαίωμα και τα άλλα δόγματα να τελούν τις ακολουθίες τους. Οι Ορθόδοξοι τελούν εσπερινό και Θ. Λειτουργία στην εορτή της Ανάληψης.

Η Ιερά Μονή της Ανάληψης: Δίπλα του τόπου της Ανάληψης τη δεκαετία του 1980 σε έκταση του Πατριαρχείου άρχισε η κατασκευή της Ιεράς Μονής. Μετά από πολλές περιπέτειες το προσκύνημα με την βοήθεια του Θεού διασώθηκε και οι εργασίες συνεχίζονται.

Η Μικρή Γαλιλαία: Στην νότια κορυφή του βουνού βρίσκεται Ελληνική Εκκλησία αφιερωμένη στους Άνδρες Γαλιλαίους, τους Αποστόλους. Εδώ εμφανίστηκε ο Κύριος το απόγευμα της Κυριακής μετά την Ανάσταση του
(Ματθ. 28,10). Η περιοχή ήταν αγαπημένος τόπος της Παναγίας, όπου ανέβαινε πολύ συχνά. Σήμερα επισκεπτόμαστε την Εκκλησία που είναι χτισμένη και θυμίζει το περιστατικό που ο Άγγελος Κυρίου ανήγγειλε στη Θεομήτορα το γεγονός ότι σε 3 ημέρες θα την παραλάβει ο Κύριος στους ουρανούς.

 

Άλλα προσκυνήματα είναι:

Η νεοκτισθείσα Ελληνική Εκκλησία της Ανάληψης.
Το Αποστολείο, μέσα στο οποίο σωζόταν λείψανα των Αποστόλων.
Το Μαρτύριο του Αγίου Ινοκεντίου με Ιερά Λείψανα του Προδρόμου.
Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, λείψανα του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα στο Ρώσικο Μοναστήρι.

Οι Λατινικές Εκκλησίες Πάτερ Ημών  και ο Κύριος Έκλαυσε και το Ρωσικό Μοναστήρι της Όσιας Μαγδαληνής στη δυτική πλευρά του βουνού.

 

 

 

ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

 

Το Όρος των Ελαιών

Το Όρος των Ελαιών αναφέρεται αρκετές φορές στην Αγία Γραφή, και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, καθώς βρισκόταν στο δρόμο ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθανία, ενώ στους πρόποδές του βρίσκεται ο κήπος της Γεσθημανής.

 

 

ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ

 

Το Όρος των Ελαιών αναφέρεται για πρώτη φορά στην Παλαιά Διαθήκη, όταν ο Δαβίδ μετά την εξέγερση του Αβεσσαλώμ εγκατέλειψε την Ιερουσαλήμ. Έτσι ο Δαβίδ προχώρησε ξυπόλητος μέσα από το Όρος των Ελαιών, με σκεπασμένο το κεφάλι σε ένδειξη πένθους και με όλο το πλήθος που τον ακολουθούσε έκλαιγαν. Τότε έφεραν στο Δαβίδ την είδηση ότι ο Αχιτόφελ, πρώην σύμβουλός του,  ήταν ανάμεσα στους συνωμότες. Ο Δαβίδ προσευχήθηκε στον Κύριο να τον φυλάξει από τα πονηρά σχέδια του Αχιτόφελ (Β' Βασιλειών 15,30-31).

Όταν ο Δαβίδ έφτασε στην τοποθεσία Ροώς, στην κορυφή του όρους, προσκύνησε τον Κύριο. Τότε είδε να έρχεται προς το μέρος του ο Χουσί, ο σύμβουλος και ο στενός του φίλος, με σχισμένα τα ρούχα του και με χώμα πάνω στο κεφάλι του. Ο Δαβίδ του είπε να γυρίσει στην πόλη και να προσφέρει δήθεν τις υπηρεσίες του στον Αβεσσαλώμ, έτσι ώστε να καταστρέψει τα σχέδια του Αχιτόφελ. Στην Ιερουσαλήμ θα έχει ως συνεργάτες το Σαδώκ και τον Αβιάθαρ, τους ιερείς, καθώς και τους γιους τους, τον Αχιμάας, γιο του Σαδώκ, και τον Ιωνάθαν, γιο του Αβιάθαρ, στους οποίους θα γνωστοποιεί τα σχέδια του Αβεσσαλώμ και του Αχιτόφελ. Ο Χουσί, ο σύμβουλος του Δαβίδ, πείσθηκε και επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ την ώρα που έφτανε εκεί ο Αβεσσαλώμ (Β' Βασιλειών 15,30-37).

 

Αργότερα ο Σολομών παρασύρθηκε από τις αλλόφυλες γυναίκες του και έχτισε ειδωλολατρικούς ναούς και θυσιαστήρια σε υψώματα και στην κορυφή του όρους των Ελαιών, που είχε ονομασθεί και όρος του Σκανδάλου, επειδή και ο ίδιος ο Σολομών τέλεσε εκεί θυσίες σε θεούς ειδωλολατρών. Έτσι ο Σολομών έχτισε ναούς για τον Χαμώς, το θεό των Μωαβιτών, και για τον θεό των Αμμωνιτών. Έχτισε επίσης ναό για την Αστάρτη, τη θεότητα των Σιδωνίων. Σ' αυτούς τους ναούς και σ' αυτά τα θυσιαστήρια οι γυναίκες του Σολομώντα προσέφεραν θυμίαμα και θυσίες στους θεούς τους (Γ' Βασιλέων 11,4-8. 11,33).

 

 

ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

 

Το ‘Όρος των Ελαιών αναφέρεται στη Π. Διαθήκη (Ζαχ. 14. 4) και αρκετές φορές στη Νέα (Ματθ. 24. Μαρκ. 13. Λουκ26. Πραξ. 1. 4- 12). Για τους χριστιανούς συνδέεται με δύο σημαντικά γεγονότα από τη ζωή και το έργο του Χριστού: Την Εσχατολογική διδαχή ( Ματθ. 24. Μαρκ. 13. Λουκ. 21) και την Ανάληψη. Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, το όρος των Ελαιών ήταν το μέρος στο οποίο έλαβε χώρα η Ανάληψη του Ιησού.