ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

 

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ

 

Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ

 

Ο πατριάρχης Βενιαμίν

Ο Βενιαμίν ήταν ο μικρότερος και ο δωδέκατος γιος του Ιακώβ, τον οποίο απέκτησε από τη Ραχήλ (Γένεση 29,32 και 35,23). Αδερφός του Βενιαμίν από την ίδια μάνα, τη Ραχήλ, ήταν ο Ιωσήφ. Αδέρφια του από τον Ιακώβ και από άλλη μάνα ήταν ο Ρουβήν, ο Συμεών, ο Λευΐ, ο Ιούδας, ο Ισάχαρ, ο Ζαβουλών, ο Δαν, ο Νεφθαλίμ, ο Γαδ, ο Ασήρ και η Δείνα (Γένεση 29,31-35. 30,1-24. Γένεση 35,22-26. Παραλειπομένων Α' 2,1-2).

Όταν ο πατέρας του ο Ιακώβ και η οικογένεια του έφυγαν από τη Βαιθήλ, και ενώ έμενε ακόμα μικρή απόσταση για να φτάσουν στην Εφραθά (Βηθλεέμ), είχε έρθει η ώρα της Ραχήλ να γεννήσει. Είχε δύσκολη γέννα και μόλις γεννήθηκε το παιδί, η Ραχήλ πέθανε. Πριν πεθάνει τον ονόμασε Βεν-ονί (γιος της θλίψεώς μου, της οδύνης μου), αλλά ο Ιακώβ τον ονόμασε Βενιαμίν (Γένεση 35,16-18).

Ο Βενιαμίν είχε 6 γιους, τον Βαλά ή Βαλέ (Βελά), τον Χοβώρ ή Βαχίρ (Βεχέρ), τον Ασβήλ ή Ιαδιήλ ή Ασυβήρ (Ιεδιαήλ), τον Ααρά ή Ιαχιράν (Αχεράχ), τον Νωά (Νωχά) και τον Ραφή (Ραφά) (Γένεση 46,21. Αριθμοί 26,42-43. Α' Παραλειπομένων 7,6. 8,1-2). Ακόμη αναφέρεται και ο Σωφάν (Σουφάμ) (Αριθμοί 26,43), αλλά δεν είναι σίγουρο εάν ταυτίζεται με κάποιον από τους έξι γιους του ή πρόκειται για έβδομο γιο του Βενιαμίν.

 

 

 

 

Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ, Τ' ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΩΣΗΦ

 

Όταν τα αδέρφια του πούλησαν τον Ιωσήφ, ο Βενιαμίν κατέλαβε την πρώτη θέση στη καρδιά του Ιακώβ γιατί ήταν ο μόνος γιος από την αγαπημένη του σύζυγο Ραχήλ. Για το λόγο αυτό, όταν έπεσε πείνα στη Χαναάν, φοβούμενος να μην του συμβεί κανένα κακό δεν τον έστειλε μαζί με τ' άλλα αδέρφια του στην Αίγυπτο για να αγοράσουν τρόφιμα (Γένεση 42,1-5).

 

Αργότερα, όταν η πείνα στη Χαναάν μεγάλωσε και το σιτάρι που είχαν φέρει τ' αδέρφια του σώθηκε, ο Ιακώβ αναγκάστηκε, παρά τις αντιρρήσεις του, να στείλει μαζί με τους γιους του και τον Βενιαμίν, αφού για να πάρουν τρόφιμα θα έπρεπε να ήταν μαζί τους, κατ' εντολή του Ιωσήφ ο οποίος ήταν άρχοντας στην Αίγυπτο. Ο Ιακώβ πείστηκε από τις εγγυήσεις του Ιούδα, ότι θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του.

 

Οι γιοί του Ιακώβ έφτασαν στην Αίγυπτο και παρουσιάστηκαν στον Ιωσήφ. Όταν ο Ιωσήφ είδε το Βενιαμίν, τον αδερφό του από την ίδια μάνα, ρώτησε: «Αυτός είναι ο αδερφός σας ο μικρότερος που μου λέγατε; Ο Θεός να σε ευλογεί παιδί μου», του είπε.

Ύστερα έφυγε βιαστικά, γιατί άρχισε να δακρύζει. Είχε συγκινηθεί βαθιά που είδε τον αδερφό του και ήθελε να κλάψει. Έπειτα έπλυνε το πρόσωπο του, βγήκε από το ιδιαίτερο δωμάτιο του και προσπαθώντας να συγκρατηθεί πρόσταξε να φέρουν το φαγητό.

Τ' αδέρφια του Ιωσήφ κάθισαν απέναντι του κατά σειρά ηλικίας, από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο. Και έκπληκτοι κοίταζαν ο ένας τον άλλο. Ο Ιωσήφ διέταξε να τους προσφέρουν από τα φαγητά που είχε στο δικό του τραπέζι. Και η μερίδα του Βενιαμίν ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από όλων των άλλων. Ήπιαν μαζί του και μέθυσαν (Γένεση κεφ. 43).

 

Ο Ιωσήφ γέμισε τα σακιά των αδερφών του με τρόφιμα και έβαλε χρήματα στο σακί του καθενός. Στο άνοιγμα του σακιού του Βενιαμίν, μαζί με τα χρήματα έβαλε και το ποτήρι μου το ασημένιο. Το πρωί μόλις χάραξε, τους άφησαν να φύγουν. Όταν βγήκαν από την πόλη, αλλά πριν απομακρυνθούν, ο Ιωσήφ έστειλε απόσπασμα να πάει να τους προλάβει και να τους κατηγορήσει ότι πήραν το ποτήρι του.

Οι άντρες του Ιωσήφ τους πρόλαβαν και άρχισαν την έρευνα ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο και τέλειωσε με τον νεότερο. Το ποτήρι βρέθηκε στο σακί του Βενιαμίν. Τότε τα αδέρφια του έσκισαν τα ρούχα τους, ξαναφόρτωσαν τα ζώα τους και γύρισαν πίσω στην πόλη (Γένεση κεφ. 44,1-13). 

 

Ο Ιωσήφ ήταν ακόμα στο σπίτι του, όταν έφτασαν εκεί τ' αδέρφια του. Και έπεσαν μπροστά του στο έδαφος. Τότε ο Ιωσήφ τους είπε πως ο άνθρωπος στον οποίο βρέθηκε το ποτήρι, αυτός θα γίνει δούλος του.

Πήρε το λόγο ο Ιούδας και του είπε πως αν γυρίσουν πίσω στον πατέρα τους και δεν είναι μαζί τους ο Βενιαμίν τότε εκείνος θα πεθάνει. Γι' αυτό πρότεινε να μπει ο ίδιος στη θέση του Βενιαμίν (Γένεση κεφ. 44,14-34).

Ο Ιωσήφ δεν μπορούσε πια να συγκρατηθεί και τους φανερώθηκε, ξεσπώντας σ' ένα δυνατό κλάμα. Ύστερα έπεσε στο λαιμό του Βενιαμίν του αδερφού του και έκλαψε. Έκλαψε κι ο Βενιαμίν πεσμένος στον τράχηλο του. Μετά φίλησε όλους τους αδερφούς του κλαίγοντας  (Γένεση κεφ. 45,1-15).

 

 

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΑΜΙΝ

 

Όταν ο Ιακώβ πήγε στην Αίγυπτο να συναντήσει τον Ιωσήφ, ο Βενιαμίν είχε 6 γιους, τον Βαλά ή Βαλέ (Βελά), τον Χοβώρ ή Βαχίρ (Βεχέρ), τον Ασβήλ ή Ιαδιήλ ή Ασυβήρ (Ιεδιαήλ), τον Ααρά ή Ιαχιράν (Αχεράχ), τον Νωά (Νωχά) και τον Ραφή (Ραφά) (Γένεση 46,21. Αριθμοί 26,42-43. Α' Παραλειπομένων 7,6. 8,1-2). Ακόμη αναφέρεται και ο Σωφάν (Σουφάμ) (Αριθμοί 26,43), αλλά δεν είναι σίγουρο εάν ταυτίζεται με κάποιον από τους έξι γιους του ή πρόκειται για έβδομο γιο του Βενιαμίν.

Στο δεύτερο κατάλογο των απογόνων του Βενιαμίν αναφέρεται πως είχε 5 γιους. Συγκεκριμένα δεν αναφέρεται Χοβώρ ή Βαχίρ και τοποθετεί τον Ασβήλ ή Ιαδιήλ ως δεύτερο. Θα πρέπει να υποθέσουμε πως ο Χοβώρ ή Βαχίρ μάλλον θα πέθανε στην Αίγυπτο και ίσως γι' αυτό δεν αναφέρεται, εκτός κι αν ταυτίζεται ο Χοβώρ ή Βαχίρ με τον Ααρά.

 

Όταν ο Ιακώβ, λίγο πριν το θάνατό του, είχε καλέσει τα παιδιά του για να τους ευλογήσει και να τους αναγγείλει τι θα συνέβαινε στο μέλλον, προφήτευσε ότι οι απόγονοί του Βενιαμίν θα είναι σαν λύκοι αρπακτικοί που το πρωί τρώνε τη λεία τους και το βράδυ μοιράζουν το θήραμά τους (Γένεση 49,27). Ο Μωυσής λίγο πριν πεθάνει, είπε προφητικά για τη φυλή Βενιαμίν, ότι η αγαπημένη αυτή φυλή του Κυρίου, θα κατοικεί με ασφάλεια κοντά του και ο Κύριος θα τον προστατεύει, και ότι ανάμεσα στη φυλή αυτή ο Κύριος θ' αναπαύεται (Δευτερονόμιο 33,12).

Οι απόγονοι του Βενιαμίν κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο αποτέλεσαν τη φυλή Βενιαμίν, η οποία απαριθμούσε 35.400 άντρες (Αριθμοί 1,34-35. 2,10-11). Λίγο πριν την είσοδο των Ισραηλιτών στη γη Χαναάν, στην πεδιάδα Μωάβ, η φυλή απαριθμούσε 35.500 άντρες (Αριθμοί 26,45).

 

Ο Βενιαμίν έζησε και τάφηκε στην Αίγυπτο. Το όνομά του αναφέρεται στους γενεαλογικούς πίνακες στο βιβλίο των Παραλειπομένων (Α' Παραλειπομένων 2,1-2). Ο Βενιαμίν εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως (Κυριακή των Προπατόρων).

 

 

Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΣΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

Στο απόκρυφο κείμενο «Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών» υπάρχει η Διαθήκη του Βενιαμίν, η οποία ασχολείται κυρίως με την καθαρή διάνοια. Σύμφωνα με το απόκρυφο κείμενο ο Βενιαμίν γεννήθηκε 12 έτη μετά τον Ιωσήφ (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών, Διαθήκη Βενιαμίν κεφ. 1). Μετά ο Ιωσήφ έμαθε από τον Βενιαμίν πληροφορίες για τα γεγονότα που συνέβησαν μετά την πώλησή του στους Ισμαηλίτες (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών, Διαθήκη Βενιαμίν κεφ. 2).

Ο Βενιαμίν προτρέπει τους γιους του να τηρούν τις εντολές του Θεού και να μιμηθούν τον αγαθό Ιωσήφ. Να έχουν καθαρή και αγαθή διάνοια, να σέβονται τον Κύριο και ν' αγαπούν τον συνάνθρωπο. Ο άνθρωπος που έχει καθαρή και αγαθή διάνοια τον αγαπάει ο Θεός και τον σέβονται οι άνθρωποι. Ν' αποφεύγουν την κακία, το φθόνο, την πορνεία και τη μισαδελφία και να πορεύονται με αγαθότητα, αγάπη και δικαιοσύνη. Τέλος τους προτρέπει ν' απέχουν από τα έργα του Βελίαρ, το πνεύμα του κακού (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών, Διαθήκη Βενιαμίν 3,1-6. κεφ. 4-8. 10,1-5).

Ο Βενιαμίν προφητεύει για τον αμνό του Θεού και σωτήρα του κόσμου, ότι θα είναι άμωμος και θα παραδοθεί στους ανόμους και ως αναμάρτητος θα θυσιαστεί για τους ασεβείς και με το αίμα του θα σφραγίσει τη διαθήκη, θα σώσει τον Ισραήλ και τα έθνη και θα καταργήσει το κράτος του Βελίαρ (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών, Διαθήκη Βενιαμίν 3,7-8). Ο Βενιαμίν προφητεύει ακόμη ότι οι απόγονοι των Ισραηλιτών θ' αμαρτήσουν και θα πορνεύσουν. Ο ναός του Κυρίου θα είναι ένδοξος κι εκεί θα συγκεντρωθούν οι 12 φυλές των ισραηλιτών. Όταν ο ύψιστος θα στείλει το σωτήρα τον μονογενή και όταν αυτός θα μπει στο ναό, εκεί θα υβριστεί και θα σταυρωθεί επί ξύλου. Μετά θα αναστηθεί από τον Άδη και θ' ανέβει στον ουρανό (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών, Διαθήκη Βενιαμίν 9,1-5). Ο Βενιαμίν προφητεύει ακόμη ότι στις έσχατες ημέρες οι νεκροί θ' αναστηθούν και οι δίκαιοι θα κάτσουν στα δεξιά του Κυρίου. Πρώτα ο Κύριος θα κρίνει τον Ισραήλ και μετά τα έθνη. Και τέλος θα κρίνει τους άδικους και τους ασεβείς (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών, Διαθήκη Βενιαμίν 10,6-11). Ο Βενιαμίν προφητεύει ακόμη ότι από τους απογόνους του θα προέλθει κάποιος, που θα είναι αγαπητός και εκλεκτός στον Κύριο και θα φωτίσει τα έθνη (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών, Διαθήκη Βενιαμίν κεφ. 11).

Σύμφωνα με το απόκρυφο κείμενο «Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών» ο Βενιαμίν πέθανε σε ηλικία 125 ετών. Οι γιοι του πήραν τα οστά του και τα οδήγησαν στη Χεβρών, στον τάφο του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών, Διαθήκη Βενιαμίν 1,1. 12,1-4).

 

 

ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ

 

Κοντάκιον

Ἦχος β’. Αὐτόμελον.
Χειρόγραφον εἰκόνα μὴ σεβασθέντες, ἀλλ' ἀγράφῳ οὐσίᾳ θωρακισθέντες τρισμακάριοι, ἐν τῷ σκάμματι τοῦ πυρὸς ἐδοξάσθητε, ἐν μέσῳ δὲ φλογὸς ἀνυποστάτου ἱστάμενοι, Θεὸν ἐπεκαλεῖσθε· Τάχυνον ὁ Οἰκτίρμων, καὶ σπεῦσον ὡς ἐλεήμων, εἰς τὴν βοήθειαν ἡμῶν, ὅτι δύνασαι βουλόμενος.

 

Κάθισμα


Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Ὑμνήσωμεν πιστοί, τοὺς Προπάτορας πάντας, Χριστοῦ τοῦ δι' ἡμᾶς, ἐπὶ γῆς ὁραθέντος, δοξάζοντες ἐν ᾄσμασι, τὸν αὐτοὺς θαυμαστώσαντα, ὡς τὴν ἔλευσιν, προεκτυπώσαντας τούτου, καὶ τὴν γέννησιν, τὴν ἐκ Παρθένου ἀφράστως, τῷ κόσμῳ κηρύξαντας.